В Україні вареники завжди вважалися магічною стравою з чаклунським змістом. Згадайте хоча б гоголівського Пацюка. Їх варять з овочами й фруктами, картоплею й гречкою, м’ясом і сиром, ягодами та грибами, сухофруктами й шкварками, квасолею й капустою – різновидів начинки не перелічити. Навіть не можна сказати, з чим не варять – бо ж є ще й вареники з сюрпризом!
Тісто
Найголовніше у рецепті вареників – тісто. Гарне еластичне тісто для вареників з сиром, картоплею, капустою, ягодами виходить при дотриманні пропорції 1 яйце/200 г води/400 г муки. Якщо візьмете тільки яйце й муку, тісто буде навіть дуже еластичним, але з нього краще приготувати домашню локшину.
Мука
Є рецепти вареників, в яких використовують, крім пшеничної, житню та гречану муку.
Вареники з юшкою
Зваріть звичайну юшку на м’ясному бульйоні з картоплею, без будь-яких круп. А до юшки замість хліба – вареники з тушкованою капустою та підсмаженою цибулькою. Незвичайне поєднання оцінять навіть прискіпливі гурмани.
І наостанок, як завжди, бонус для найуважніших. Щоб вареники не злипалися при варінні, використовуйте каструлю з нержавійки, а не з емалі.
Цей рецепт вареників з маком походить певно з Туреччини – там здавна традиційно готували дюш-вар на кислому молоці. Білесенькі й товстенькі, м’які й досить величенькі – так виглядають вареники з маком на кислому молоці й соді.
Кисле молоко розмішуємо з содою й сіллю, додаємо муку й замішуємо еластичне тісто для вареників.
Мак перетираємо на ручному млині або електричною кавомолкою. Правильна начинка для вареників з маку має бути розсипчастою. Тому до маку з цукром потрібно додати лише 0,5-1 ч. л. гарячої води, аби цукор не розтанув.
З тіста робимо ковбаску, ріжемо на шматочки, розкачуємо так, щоб вийшли великі кружальця завтовшки 0,7-1,0 см діаметром 9-10 см. Начинки беремо досить багато – до 2 чайних ложок, та заліплюємо.
Найскладніший етап, щонайменша неточність може зіпсувати всі старання. У киплячу воду закладаємо вареники. Сенс у тому, щоб:
• Вареники не спливали над поверхнею води – тому весь час їх намагаємося шумівкою занурити у воду.
• Виймаємо вареники через 1,5 (!) хвилини після закипання дуже швидко, викладаємо на сухий чистий рушник. І так же швидко перевертаємо на інший бік, щоб вареники якомога скоріше стали сухими. Переварені вареники виглядають глянцевими, стають твердими.
За рецептом вареники з маком смакують з медом. Справжній рідкий мед буває лише одразу після викачування. А той, що затвердів, розігрійте на водяній бані. Тільки температура води повинна бути до 50°С, щоб мед не втратив свої цілющі властивості.
Ви берете ще теплий вареничок, вмочаєте у рідкий мед і смакуєте. Поєднання трохи розсипчастого маку й справжнього меду створює неповторний, гіркувато-солодкий післясмак. Цей рецепт досить складний, потрібно добряче натренуватися, але того вартує.
Інгредієнти
Кроки рецепта
Кисле молоко розмішуємо з содою й сіллю, додаємо муку й замішуємо еластичне тісто для вареників.
Мак перетираємо на ручному млині або електричною кавомолкою. Правильна начинка для вареників з маку має бути розсипчастою. Тому до маку з цукром потрібно додати лише 0,5-1 ч. л. гарячої води, аби цукор не розтанув.
З тіста робимо ковбаску, ріжемо на шматочки, розкачуємо так, щоб вийшли великі кружальця завтовшки 0,7-1,0 см діаметром 9-10 см. Начинки беремо досить багато – до 2 чайних ложок, та заліплюємо.
Найскладніший етап, щонайменша неточність може зіпсувати всі старання. У киплячу воду закладаємо вареники. Сенс у тому, щоб:
• Вареники не спливали над поверхнею води – тому весь час їх намагаємося шумівкою занурити у воду.
• Виймаємо вареники через 1,5 (!) хвилини після закипання дуже швидко, викладаємо на сухий чистий рушник. І так же швидко перевертаємо на інший бік, щоб вареники якомога скоріше стали сухими. Переварені вареники виглядають глянцевими, стають твердими.
За рецептом вареники з маком смакують з медом. Справжній рідкий мед буває лише одразу після викачування. А той, що затвердів, розігрійте на водяній бані. Тільки температура води повинна бути до 50°С, щоб мед не втратив свої цілющі властивості.