Пікантний бограч: рецепти від давнини до сьогодення

Рецепт бограчу

Історія світової кухні свідчить, що колись кочівники, втомлені від далеких переходів, клали до казана-бограча усі припаси, що мали із собою – м’ясо, сало, паприку, трави та коріння, гриби, варили на відкритому вогні. Так і виник універсальний ситний бограч, який тепер подається до столу як перша та друга страва.

Рецепт закарпатського бограчу можна отримати практично у кожній лемківській родині. Вони знають тонкощі та всі секрети приготування, завдяки яких можна зварити справжній пікантний бограч.

Бограч vs борщ

На Закарпатті зазвичай готують бограч зовсім не як буденну страву, наприклад, борщ. Суп бограч – це чудова церемонія й стародавня традиція вітання гостей, ніби східне чаювання. Численні фести, бограч-паті, чемпіонати, оригінальні рецепти, призи – як вам таке: наварити 100 л апетитного бограчу!

Бограч в казані – класичний рецепт

У деяких рецептах бограчу окремо бульйон не варять, а всі компоненти вкладають поступово у казан: спочатку ратиці й кістки, 2-3 сорти м’яса, копчені реберця, а наостанок і домашню ковбасу.

М’ясо

Традиційно використовують свинину та яловичину, проте, чим більше різних видів м’яса, тим смачніше й оригінальніше. У кожної господині власні секрети й рецепти бограчу – з м’ясом косулі, зайця, дикого кабана.

Картопля, квасоля, боби

Замість картоплі можемо взяти горох, квасолю, боби.

У хлібі

Бограч у житньому хлібі – спеціальних кругленьких буханцях, розрізаних навпіл. Смакувати потрібно досить швидко, щоб страва не розмокла.

Як приготувати бограч на плиті

Більшість стверджують, що варити бограч потрібно тільки у казані на відкритому вогні, адже лише так ви зможете передати його смак та насиченість. Проте це не зовсім вірно. Наваристий бограч-гуляш можна отримати простіше, готуючи його на плиті або ж на мангалі. Варто дотримуватися простих секретів приготування та рекомендованого вам рецепту.

І наостанок, оригінальний бонус: наприкінці у бограч гурмани додають червоне напівсухе вино – 100-150 г на казанок 6-7 літрів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори