Здавалося б, приготувати рис досить просто та легко. Проте, це лише на перший погляд так. Для багатьох початківців, приготувати розсипчастий та смачний рис доволі складно. Потрібно знати основні правила та способи приготування різноманітних сортів рису. Про те, як правильно варити різні види рису, а також рис для суш читайте у нашій статті.
Способи варіння рису
Звичайно, найкраще варити крупу у гарній рисоварці. Саме цей пристрій допоможе отримати смачний та розсипний рис. Проте, все ж найпростішим способом залишається варіння культурної рослини на плиті.
Приготування круглого рису
Цей сорт вважається ніжним та не розсипним. Його не варто використовувати для приготування плоду, радше для суш, пудингу або ж каші.
Довго промивати крупу не потрібно. При варінні дотримуйтеся співвідношення 1:2, тобто склянка рису та 2 склянки води. Варіть його на невеликому вогні протягом 12-13 хвилин. Слідкуйте за тим, щоб не випаровувалась вода. Якщо рис вже м’який, то він готовий, проте, якщо – твердий, то варіть ще до 7 хвилин, додавши небагато води.
Як приготувати рис для суш
Щоб приготувати суші, потрібно спеціальний рис, який відзначатиметься клейкістю. Перед приготуванням, потрібно промити його 5-6 разів. Використовуйте 1 склянку рису та 1,2 склянки води. Доведіть воду до кипіння, а потім зменште вогонь до мінімального. Варіть ще протягом 14-15 хвилин. Потім накрийте посудину з крупою товстим рушником та залиште настоятися на 40 хвилин. Використовуйте рис за певним рецептом суш.
Приготування довгозернистого рису
Саме цей сорт крупи є найпоширенішим у кулінарії. З довгозернистого рису готують основні страви та гарніри. Задля того, щоб рис вийшов розсипчастий, рекомендовано його варити у посудині з товстими стінками. Дотримуйтесь пропорції 1:2, деколи 1:1,5, тобто 1 склянка рису та 2 склянки води.
Промийте рис до 8 разів та покладіть варитися на середній вогонь. Варіть протягом 22-25 хвилин. Іноді помішуйте рис, щоб не прилип до низу каструлі. Соліть крупу тоді, коли закипає вода, а також, зменште вогонь. Готовий рис повинен бути м’яким.
Приготування бурого рису
Відмінність білого рису від бурого полягає у твердості та часу варіння. Бурий рис варто промивати до 3-5 разів та перед варінням замочити на декілька годин. Це скоротить час приготування. Використовуйте 1 склянку рису та 3 склянки води. Доведіть воду до кипіння та варіть ще протягом 10 хвилин.
Рекомендовано зливати, доливати холодної води та знову доводити до кипіння. Зробіть маленький вогонь та варіть протягом 30 хвилин. Крупа повинна повністю увібрати воду. Після того як крупа приготувалася, залиште її під кришкою ще на 10-15 хвилин доходити.
[cooked-recipe-list show=”10″ width=”600px” style=”modern” hide_author=”true”]