Збагатити ваш раціон вітамінами, мінералами та клітковиною допоможуть добре відомі нам овочі. Корисним вважаються всі овочі, але деякі містять набагато більше антиоксидантів та поживних речовин. Серед них популярні овочі на нашому столі – шпинат, морква, зелений горошок, часник, буряк.
Шпинат
У порції шпинату 30 г міститься 1/5 добової норми вітамінів А і К. Крім того, це лише 7 ккал, тож набрати зайву вагу зі шпинатом просто неможливо.
Дослідження свідчать, що темна листкова зелень, зокрема шпинат, багаті на бета-каротин та лютеїн, які значно знижують ризик утворення багатьох захворювань, виникнення різноманітних пухлин.
Морква
Цей овоч також надзвичайно багатий на вітамін А. Добова порція моркви здатна повністю забезпечити потребу у цьому вітаміні. Варто лише пам’ятати, що найкраще вітамін А засвоюється нашим організмом у присутності жирів.
Морква також чудовий антиоксидант. 2-4 морквини на добу цілком достатньо для того, щоб запобігти розвитку новоутворень.
Зелений горошок
Завдяки високому вмісту клітковини, зелений горошок допоможе підтримувати у нормі травлення, збільшити кількість корисних бактерій у кишковому тракті, позбутися запору.
Рослинні сполуки сапоніни у складі зеленого горошку відомі протипухлинною дією. Оскільки зелений горошок є крохмалистим овочем, слід знати, що він містить дещо більше вуглеводів та калорій за інші овочі.
Часник
Існує майже 600 сортів часнику, серед яких дуже гострі та з більш м’яким смаком. Протягом багатьох століть часник вважали лікарською рослиною.
Часник багатий на речовину аліцин, яка здатна регулювати рівень цукру та холестерину в крові, також допомагає оздоровити серцево-судинну систему.
Фахівці радять додавати до страв свіжий часник або сушений – це дуже корисно.
Буряк
Універсальний овоч, багатий на марганець, фолієву кислоту, клітковину. Буряк не додасть вам зайвих кілограмів, адже у ньому надто мало калорій.
Нітрати, що містяться у буряку, в нашому організмі перетворюються на оксид азоту. Ця сполука сприяє розширенню кровоносних судин, зниженню артеріального тиску, профілактиці серцево-судинних захворювань.