Карамель – це один з важливих інгредієнтів для приготування солодкої випічки, кави та інших страв. Більшість господинь віддають перевагу солодкій карамелі, тому добре знають, що це примхливий продукт, який не завжди виходить приготувати з першого разу. Існують певні секрети та тонкощі приготування, завдяки яким можна зварити справжню густу карамель у домашніх умовах.
Декілька секретів приготування карамелі
Незалежно від рецепта та способу приготування, варто враховувати декілька нюансів. Зокрема:
- посудина для приготування: сотейник повинен мати товсте дно та стінки. Вони забезпечують рівномірне приготування карамелі;
- при доведені цукрового сиропу до кипіння, не варто постійно помішувати розчин. Адже ви можете рознести цукор по стінках посудини, який потім потрапить у сироп та спричинить зацукровування;
- додавання вершків у сироп – один з важливих моментів. Обов’язково додавайте гарячі вершки, температура яких сягає 80-90 градусів. Таким чином, ви уникнете згортання карамелі у великі цукрові грудки;
- використовуйте тільки якісне вершкове масло кімнатної температури і тоді ви уникнете розшарування карамелі.
Способи приготування карамелі
Існують різноманітні способи приготування карамелі, враховуючи солодкий та солений смак. Варити карамель можна не тільки з двох інгредієнтів: води та цукру, але й з молока, вершків з додаванням лимонного соку, солі або ж оцту.
Карамель доволі часто використовують для приготування солодкої випічки, зокрема яблучного пирога чи цукерок, а також є відмінною основою для других страв та чудовим доповненням до кави, сирників чи фруктів.
Приготування карамелі викликає певні труднощі, проте, знаючи всі нюанси, можна доволі легко їх уникнути.
Інгредієнти:
- цукор – 200 г;
- молоко – 100 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- ванілін – 1/4 ч. л.;
- сіль – 1/4 ч. л.
Спосіб приготування:
- У сотейник висипте цукор та покладіть його на повільний вогонь. Як тільки цукор починає розтоплюватися, мішайте його дерев’яною лопаткою. Мішайте доти, поки він повністю не розтопиться і не стане золотистого кольору.
- Вимкніть вогонь. Поступово до посудини додавайте молоко, помішуючи.
- Покладіть на невеликий вогонь та перемішуйте до повного розчинення цукру.
- Потім додайте ванілін та цукор.
- Вимкніть вогонь та додайте масло. Перемішайте до утворення однорідної структури. Висипте карамель у ту посудину, в якій будете зберігати.
А як ви готуєте карамель?
[cooked-recipe-list show=”10″ width=”600px” style=”modern” hide_author=”true”]