У чому користь авокадо та можлива шкода

авокадо, нарізані шматки

Авокадо вкрай корисний для організму людини. Цей плід унікальний тим, що містить мало вуглеводів, але багатий на корисні жири. Він сприяє боротьбі з ожирінням, забезпечує профілактику новоутворень, покращує здоров’я майже усіх систем організму. При регулярному вживанні відзначається навіть збільшення тривалості життя.

Багатий склад

Існують різні види авокадо, які відрізняються за формою: овальна або кругла, кольором: від зелених до чорних відтінків, масою: від 200 грамів до 1,5 кг. Енергетична цінність одного плоду 200 г становить близько 320 ккал.

Один середній плід авокадо містить майже половину добової потреби вітамінів К, С, фолієвої кислоти, клітковини, третину потреби – калію, вітамінів групи В та Е. 

В авокадо є невелика кількість міді, заліза, цинку, марганцю, фосфору, магнію, каротину, омега-3 жирних кислот, лютеїну, пантотенової та олеїнової кислот. 

Попри досить високу калорійність, авокадо містить винятково корисні групи жирів, які надають будівельного матеріалу всім клітинам організму та нормалізують рівень холестерину в крові.  

Олеїнова кислота у складі авокадо сприяє пригніченню хронічних запалень, розвитку новоутворень.  

Клітковина сприяє нормалізації кишкової мікрофлори: пригнічує ріст патогенних форм, стимулює життєдіяльність корисних бактерій, відновлює адекватну моторику.

Покращення здоров’я серця та судин 

Авокадо здатний запобігти формуванню атеросклеротичних бляшок і поліпшити стан серця і судин.

Поліпшення зору

Авокадо багатий лютеїном і зеаксантином – важливими речовинами, здатними концентруватися в тканинах ока і забезпечувати потужний антиоксидантний захист. 

Профілактика онкозахворювань

Авокадо – цінне джерело фолієвої кислоти. Цей вітамін запобігає злоякісному переродженню клітин. 

Зміцнення опорно-рухової системи

Сапоніни, які містяться в авокадо, сприяють полегшенню симптомів остеоартриту, причиною якого є ушкодження суглобових хрящів і поверхонь кісток. Лікувальний ефект має довгостроковий характер.

Протимікробна дія

Авокадо має виражену антибактеріальну активність. Доведено його пригнічувальний вплив щодо кишкової палички, золотистого стафілокока, грибів роду Candida. Важливо зазначити, що негативного впливу авокадо на корисні мікроорганізми травного тракту не виявлено.

Поліпшення всмоктування поживних речовин

Багато цінних поживних речовин є жиророзчинними, тобто жири необхідні для їх повного засвоєння. Авокадо, як відомо, має у своєму складі безліч поліненасичених жирних кислот. 

Застосування в косметології

Авокадо широко використовують у промисловості та медицині для приготування косметичних засобів. Екстракт і олія авокадо покращують стан шкіри обличчя і тіла: зволожують її, роблять більш еластичною.

Авокадо ефективний для схуднення

Вчені рекомендують додавати близько 100 грамів фрукта до стандартної обідньої перерви, щоб знизити калорійність наступних порцій їжі.

Імунітет 

Авокадо знижує ризик розвитку будь-яких інфекційних захворювань в організмі людини, а також автоімунних і алергічних патологій.

авокадо

Безпека і протипоказання

Авокадо зазвичай добре переноситься організмом людини. При надмірному вживанні може завдати шкоди, адже можливі небажані реакції: 

  • Диспепсичні розлади – біль у кишківнику, здуття, діареї, закрепи.
  • Судоми – обумовлені гіперкаліємією, оскільки авокадо є багатим джерелом калію. 
  • Алергічні реакції – за підвищеної індивідуальної чутливості організму до різних компонентів рослини. 
  • Хронічні хвороби нирок.

Як і в якому вигляді краще вживати

Рекомендується їсти авокадо у свіжому вигляді – не більше ніж 1-2 плоди на добу. Авокадо слід вимити, розрізати на 2 частини та видалити кісточку, а потім ложкою з’їсти м’якуш або нарізати на кубики з подальшим додаванням до салату або бутерброда.  

М’якуш хорошого авокадо світло-зеленого відтінку, маслянистий, має легкий запах лісових горіхів.

Як вибрати стигле авокадо

На авокадо не повинно бути будь-яких плям. На стиглому плоді залишаються невеликі ямки після натискання. Недостигле тверде авокадо можна залишити на кілька днів у приміщенні для дозрівання. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору