Ідеальний рецепт українського борщу

Борщ у тарілці

Найчастіше в українському фольклорі згадується саме борщ – єдина страва, популярна на території всієї України. Готували борщ завжди з великої кількості продуктів. 

Але рецепти його приготування різняться не тільки між регіонами, а навіть між сусідніми селами або сусідськими хатами. Дізнайтеся про секрети приготування борщу з різних місць України.

Львівський борщ

Особливість рецепта – це веганська страва, яку можна їсти у піст. Заздалегідь замочують квасолю та відварюють. Варений буряк натирають на грубій тертці. Далі варять овочевий бульйон з цибулі, моркви та петрушки. Додають капусту, буряк, спеції, квасолю. Засмажку готують з томатної пасти, яку підсмажують на олії. Заправляють борщ тертим часником, кропом, петрушкою.

Борщ з Покуття

На Франківщині порізані буряки заздалегідь заливали водою для ферментації. Потім їх натирали, смажили на олії та варили у воді. Заправляли борщ засмажкою з цибулі та борошна. Подавали з кашею з кукурудзяного борошна – кулешею.

Кримський борщ

Несподіваний рецепт – без буряка. Але кримський борщ більше схожий на шурпу і варять його на баранині. Обов’язкові інгредієнти – червоний перець, помідори, цибуля, кукурудза, айва, морква, капуста, картопля. Усі компоненти варять на повільному вогні на юшці з баранини.

Житомирський борщ

Родзинка овруцького борщу з Житомирщини – журавлина, з якою борщ набуває вишуканого кислуватого смаку та має яскравий насичений колір. Борщ варять на свинячих реберцях. До страви додають капусту та сушені гриби. Засмажку готують з цибулі, моркви та буряка. Заправляють спеціями та часником.

Луганський борщ

Готують м’ясний бульйон. Засмажку готують з цибулі, болгарського перцю, моркви, буряка та томатної пасти з вершковим маслом. Потім у бульйон додають картоплю, дрібно порізану капусту та заправляють ароматною засмажкою. 

Запорізький борщ

Спочатку варять бульйон на свинині, яловичині або курятині. Порізаний буряк смажать на смальці, додають томатне пюре, трішки цукру. Також підсмажують моркву, цибулю, пастернак і селеру, корінь петрушки та болгарський перець. Заправляють борщ спеціями, зеленню та товченим із салом часником.

З далеких часів український борщ є частиною нашої ідентичності та національною цінністю. Це важливий елемент української нематеріальної культурної спадщини. 

Можливо, і ви захочете поділитися власними оригінальними рецептами смачного та запашного борщу – і разом ми створимо ідеальний рецепт українського борщу! 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору