Яка користь споживання грибів?

blank

Лісові та вирощені гриби мають багато корисних властивостей і зовсім мало калорій. В 100 грамах білих грибів міститься лише 22 ккал. Попри те, що жодних поживних речовин з грибних вуглеводів ми не отримуємо, від них все одно є користь для здоров’я.

Корисні полісахариди  

Більша частина сухої маси грибів припадає на вуглеводи, трохи менше половини – на білок, а на частку жирів залишається всього до 6%. Значна частина грибних вуглеводів – не поживні, а полісахариди, які надають плодовим тілам міцності.  

Травні ферменти людини не перетравлюють полісахариди грибів і майже в незмінному вигляді потрапляють у товсту кишку. Але полісахариди з грибів майже не відрізняються від клітковини, яка міститься в злаках, бобових, фруктах і овочах. 

Нерозчинні компоненти працюють приблизно як висівки з цільного зерна: прискорюють проходження їжі через травну систему та збільшують об’єм випорожнень, захищаючи нас від закрепів.

Розчинні компоненти клітковини уповільнюють всмоктування вуглеводів у тонкій кишці. У підсумку, хоча гриби і малопоживні, якщо разом з іншою їжею з’їсти ще гриби, можна довше залишатися ситим. 

Для імунітету

Маніт і частина бета-глюканів у складі полісахаридів є їжею для бактерій, що мешкають у товстій кишці. Ці корисні мікроорганізми зміцнюють імунний захист організму та виробляють бутират, необхідний клітинам, з яких складається слизова кишківника. 

Чи можуть гриби замінити м’ясо

Хоча гриби можуть бути майже такими ж смачними, як м’ясо, птиця чи риба, замінити ці продукти вони не можуть. У 100 г білих грибів у сім разів менше білка, у 10 разів менше жирів, у чотири рази менше заліза.  

Джерело вітаміну D

Є нюанс: вміст цього вітаміну залежить від того, скільки ультрафіолетового випромінювання потрапляло на гриби. Концентрацію вітаміну D в магазинних грибах можна суттєво збільшити самостійно. Для цього достатньо залишити їх на сонці біля відкритого вікна всього на 15 хвилин.

Чим ще корисні гриби

У грибах містяться сотні летких сполук, які надають їм унікального аромату. А ще вони багаті на вільну глутамінову амінокислоту. Гриби багаті на селен, всі вітаміни групи В, крім вітаміну В12.

Вживання грибів може допомогти контролювати артеріальний тиск саме по собі. Так відбувається, бо гриби багаті на калій і містять дуже мало натрію. Гриби сприяють зменшенню рівня холестерину.

Які гриби кращі – лісові чи культивовані

Лісові гриби зазвичай багатші на клітковину і вітамін D. Але з іншого боку, вони здатні накопичувати багато токсичних металів, зокрема, свинцю, ртуті та миш’яку. 

Скільки можна їсти грибів

Теоретично здорові люди без алергії та синдрому подразненого кишківника, за якого протипоказані будь-які гриби, крім глив, можуть їсти стільки їстівних грибів, скільки їм хочеться. Але у декого велика кількість грибів може спровокувати утворення кишкових газів.

У якому виді гриби найбільш корисні та безпечні

Поживні речовини з грибів стають доступнішими, якщо готувати їх 15-30 хвилин за температури 100-120 °С. Також за такої температури гинуть збудники інфекцій, які могли потрапити на гриби із землі. Тому найкращий спосіб приготувати гриби – посмажити, потушкувати або зварити з них суп. 

Під час смаження в грибах збільшується вміст доступних для перетравлення жирів, тож готова страва стає більш калорійною. А під час варіння та тушкування в грибах зростає кількість розчинної клітковини.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору