Шпинат – корисні властивості, склад та шкода

Шпинат – темно-зелений листовий овоч. Він має злегка гіркий смак, але вважається одним із найкорисніших продуктів через його поживні та антиоксидантні компоненти. 

Ніжне хрустке темно-зелене листя шпинату використовують як інгредієнти в різних стравах.  

Загальна користь шпинату для організму

  • Покращує імунітет.
  • Покращує згортання крові.
  • Запобігає розвитку гормонального дисбалансу.
  • Сприяє підвищенню гемоглобіну крові.
  • Знижує артеріальний тиск – поживні речовини у шпинаті відіграють важливу роль у підтримці балансу натрію та калію.
  • Зміцнює кістки – адже багатий на вітамін К.
  • Сприяє збереженню зору – відфільтровує шкідливі світлові промені від потрапляння на рогівку, зменшує ризик вікових захворювань очей.
  • Прискорює метаболізм.
  • Допомагає судинам залишатися еластичними.

Зниження ваги завдяки шпинату

У шпинаті багатий запас жиророзчинних харчових волокон. Ці волокна допомагають у травленні, запобігають закрепам, підтримують низький рівень цукру в крові та перешкоджають переїданню.  

Велика кількість вітамінів у поєднанні з малим вмістом жирів і вуглеводів робить шпинат незамінним помічником для схуднення.

Допомагає в разі безсоння, неврозів, депресії

Шпинат допомагає тілу розслабитися та позбутися стресу. Містить величезну кількість цинку і магнію, які дають змогу міцніше спати вночі, сприяючи ефективнішому відновленню організму. Магній допомагає в поповненні затраченої енергії. 

Зменшує запалення

Шпинат містить хлоропласт і хлорофіл. Дослідження засвідчили, що завдяки цим властивостям листовий овоч усуває з організму канцерогенні речовини, очищає організм, зменшуючи запалення та сповільнюючи шкоду від вільних радикалів. 

Глікероліпіди не дають розвиватися в новоутвореннях новим судинам, що живлять ракові пухлини, не даючи їм рости.

Допомагає впоратися з цукровим діабетом

Шпинат містить захисні стероїди, які збільшує метаболізм глюкози та допомагає зберегти рівень цукру в крові стабільним.  

Шкода та протипоказання шпинату

  • Оксалати у складі шпинату здатні зв’язуватися з кальцієм і залізом, внаслідок чого блокується засвоєння деяких поживних речовин. 
  • Шпинат може спровокувати розлад шлунку, діарею. 
  • Не рекомендується вживати шпинат за деяких хвороб – артрит, астма, подагра, захворювання щитоподібної залози. 
  • Шпинат не можна вживати одночасно з препаратами, що розріджують кров.
  • Шпинат протипоказаний в разі алергії на рослини родини Амарантові.

За добу перебування в теплому приміщенні в зелені накопичуються небезпечні азотистокислі солі. Вживання в їжу такого листя, що полежало, може призвести до отруєння, особливо в дітей.  

Шпинат у кулінарії

Страви зі шпинату готуються за лічені хвилини. Варіантів, що можна приготувати зі шпинатом, безліч – і в цьому ще одна безперечна перевага. 

Це – вафлі або лаваш зі шпинатом, різноманітні сендвічі та пасти, пироги та риба зі шпинатом, супи та смузі, численні салати та закуски. Під час теплової обробки вітаміни в шпинаті практично не руйнуються. 

Споживайте шпинат на здоров’я!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору