Шпинат – темно-зелений листовий овоч. Він має злегка гіркий смак, але вважається одним із найкорисніших продуктів через його поживні та антиоксидантні компоненти.
Ніжне хрустке темно-зелене листя шпинату використовують як інгредієнти в різних стравах.
Загальна користь шпинату для організму
- Покращує імунітет.
- Покращує згортання крові.
- Запобігає розвитку гормонального дисбалансу.
- Сприяє підвищенню гемоглобіну крові.
- Знижує артеріальний тиск – поживні речовини у шпинаті відіграють важливу роль у підтримці балансу натрію та калію.
- Зміцнює кістки – адже багатий на вітамін К.
- Сприяє збереженню зору – відфільтровує шкідливі світлові промені від потрапляння на рогівку, зменшує ризик вікових захворювань очей.
- Прискорює метаболізм.
- Допомагає судинам залишатися еластичними.
Зниження ваги завдяки шпинату
У шпинаті багатий запас жиророзчинних харчових волокон. Ці волокна допомагають у травленні, запобігають закрепам, підтримують низький рівень цукру в крові та перешкоджають переїданню.
Велика кількість вітамінів у поєднанні з малим вмістом жирів і вуглеводів робить шпинат незамінним помічником для схуднення.
Допомагає в разі безсоння, неврозів, депресії
Шпинат допомагає тілу розслабитися та позбутися стресу. Містить величезну кількість цинку і магнію, які дають змогу міцніше спати вночі, сприяючи ефективнішому відновленню організму. Магній допомагає в поповненні затраченої енергії.
Зменшує запалення
Шпинат містить хлоропласт і хлорофіл. Дослідження засвідчили, що завдяки цим властивостям листовий овоч усуває з організму канцерогенні речовини, очищає організм, зменшуючи запалення та сповільнюючи шкоду від вільних радикалів.
Глікероліпіди не дають розвиватися в новоутвореннях новим судинам, що живлять ракові пухлини, не даючи їм рости.
Допомагає впоратися з цукровим діабетом
Шпинат містить захисні стероїди, які збільшує метаболізм глюкози та допомагає зберегти рівень цукру в крові стабільним.
Шкода та протипоказання шпинату
- Оксалати у складі шпинату здатні зв’язуватися з кальцієм і залізом, внаслідок чого блокується засвоєння деяких поживних речовин.
- Шпинат може спровокувати розлад шлунку, діарею.
- Не рекомендується вживати шпинат за деяких хвороб – артрит, астма, подагра, захворювання щитоподібної залози.
- Шпинат не можна вживати одночасно з препаратами, що розріджують кров.
- Шпинат протипоказаний в разі алергії на рослини родини Амарантові.
За добу перебування в теплому приміщенні в зелені накопичуються небезпечні азотистокислі солі. Вживання в їжу такого листя, що полежало, може призвести до отруєння, особливо в дітей.
Шпинат у кулінарії
Страви зі шпинату готуються за лічені хвилини. Варіантів, що можна приготувати зі шпинатом, безліч – і в цьому ще одна безперечна перевага.
Це – вафлі або лаваш зі шпинатом, різноманітні сендвічі та пасти, пироги та риба зі шпинатом, супи та смузі, численні салати та закуски. Під час теплової обробки вітаміни в шпинаті практично не руйнуються.
Споживайте шпинат на здоров’я!