яблука

Користь яблук

Мабуть, складно собі уявити відоміший і популярніший фрукт, ніж яблуко! Свіжі, стиглі та соковиті плоди яблуневого дерева неймовірно смачні, мають принадний аромат, несуть життєвий заряд і підіймають настрій. Батьківщиною невибагливого яблуневого дерева вважається Середня Азія.

Сорти яблук  

У світі існує понад 7,5 тис. найрізноманітніших сортів яблук. Природа пофарбувала їх у всі відтінки:

  • Червоний та рожевий.
  • Жовтий і зелений.
  • Жовтий із помаранчевим або рожевим бочком. 
  • Зелений із червоним або рожевим бочком.
  • Насичено-пурпурний та бордовий.
  • Біло-зелений.

Крім різних кольорів, різниться і форма плодів – довгасті та овальні, круглі та серцеподібної форми. На смак стигле яблучко може бути солодким, кисло-солодким, кислим.

Склад корисних речовин у яблуках 

Яблука дарують нам повний комплекс вітамінів та мінералів, необхідних для захисту здоров’я та відновлення сил. При вживанні свіжих яблук до організму надходять:

  • Вітаміни – Е, група В, РР, провітамін А та аскорбінова кислота.
  • Пектини – покращують роботу кишківника. 
  • Мінерали – калій, магній, цинк, хлор, сірка, мідь. У найбільшій кількості представлені залізо, що відповідає за склад крові, та кальцій, необхідний для опорно-рухового апарату та серцево-судинної системи.
  • Антиоксиданти – перешкоджають окислювальним процесам.
  • Таніни – мають протизапальний вплив при захворюваннях сечостатевої та серцево-судинної системи.
  • Дубильні речовини – заважають випадати солям в осад, що є гарною профілактикою сечокам’яної хвороби.

Позитивні ефекти від вживання стиглих яблук

  • Імуномодулювальний та протизапальний  ефект.
  • Протианемічна дія, відновлення життєвих сил. 
  • Стимуляція роботи кишківника, виведення шлаків та токсинів.
  • Регенеративний та очищувальний вплив на печінку.
  • Нормалізація рівня холестерину у крові.
  • Корекція ваги, виведення зайвої рідини з організму.
  • Омолоджувальний ефект.
  • Зміцнення ясен та зубної емалі.

Користь яблук для організму     

Фолієва кислота та залізо у яблуках особливо корисні для жіночого організму, адже стабілізують гормональний фон, нормалізують метаболізм.

Яблука – гарне підживлення для фізично активних чоловіків, спортсменів і тих, хто зайнятий важкою фізичною працею. Саме з яблук, які мають мінімум протипоказань, ми починаємо перший прикорм малюка. 

Які яблука найбільш корисні

Найкорисніші свіжі яблука, свіжий сік, смузі. Запечені яблука – дуже смачний і корисний продукт, який ніжно впливає на кишківник, допомагає відновити сили і насититися вітамінами. Яблучне пюре – дієтичний продукт, який рекомендують при багатьох терапевтичних дієтах. З яблуками печуть пироги, шарлотку. Ці фрукти додають у підливи, овочеві та фруктові салати, м’ясні страви. Яблуко – чудовий наповнювач для йогуртів. З плодів варять варення і повидло, мармелад та конфітюр, узвари. З м’якоті яблука роблять смачну пастилу та зефір. Ці фрукти додають у каші, злакові гарніри. 

Прокрутка до верху