Користь зеленого чаю – молодість та енергія

зелений чай

Листя зеленого і чорного чаю збирають з однакових кущів, відрізняється лише спосіб обробки. Зелений чай піддають попередній фіксації дуже гарячою парою при 170-180°C. Особлива користь зеленого чаю обумовлена наявністю в ньому величезної кількості корисних мінералів та речовин.

Насправді і чорний, і зелений чай отримують з однієї й тієї ж рослини – китайської камелії. Відрізняються вони лише способом обробки чайного листя, тому різняться й властивостями. Якщо говорити про схуднення, то найбільше корисний саме зелений чай. По-перше, він прискорює метаболізм – калорії згорають швидше, по-друге, має м’який сечогінний ефект, а, значить, сприяє виведенню зайвої рідини з організму.   

Користь зеленого чаю для здоров’я

У зеленому чаї міститься аналог кофеїну – теїн, для якого характерна м’якша дія. Теїн надає енергійності, сил організму, підвищує працездатність, бадьорить, активізує розумову діяльність.

  • Мінерали – кальцій, фосфор, магній та калій сприяють правильному функціонуванню всіх наших органів. 
  • Цілющий напій нормалізує процеси травлення, є засобом профілактики сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороби.
  • Є дані, що зелений чай здатний підвищити сприйнятливість клітин до інсуліну та знизити його концентрацію у крові.
  • Вітамін Р сприяє міцності та еластичності кровоносних судин. 
  • Зелений чай корисно пити для профілактики тромбоутворення, він знижує рівень цукру в крові, захищає печінку від токсинів та полегшує симптоми діабету другого типу.

Корисний зелений чай для серця й судин. Знижує артеріальний тиск та ризик атеросклерозу, підвищуючи еластичність стінок судин. Зелений чай підвищує опір організму випромінюванню й пов’язує вільні радикали, які є однією з причин старіння. Чай знижує рівень цукру у крові, що корисно для діабетиків. На добу достатньо 4-5 чашок чаю.

Антиоксиданти та катехіни

Флавоноїди у зеленому чаю – це чарівники, що сприяють підвищенню природного імунітету. 

  • Катехіни оздоровлюють ротову порожнину, запобігаючи розмноженню бактерій, розвитку карієсу та зубного нальоту, усувають неприємний запах з рота.
  • Біологічно-активні речовини здатні забезпечити бадьорість та життєрадісний настрій. 
  • Зелений чай перешкоджає окисленню «поганого» холестерину, адже саме цей процес спричиняє серцево-судинні захворювання. 
  • Для тонусу шкіри дуже корисно вмиватися вранці і перед сном свіжозавареним напоєм, протирати шию та обличчя шматочками замороженого зеленого чаю.

Щоб отримати з напою максимум користі, перевагу слід віддавати якісним сортам чайного листя. Корисний чистий зелений чай без додавання молока, яке знижує активність антиоксидантів.

Як правильно заварювати зелений чай

Теїн, що викликає такий бажаний тонізуючий ефект, розчиняється на першій хвилині процесу заварювання. Якщо очікуєте від чайної церемонії миттєвого інтенсивного заряду бадьорості, листочки чаю слід тримати в заварці 1-1,5  хвилини. Навпаки, якщо хочеться тривалого припливу сил, витримайте заварку трохи довше.  

Шкода зеленого чаю

Оскільки до складу зеленого чаю входять теофілін і теобромін, напій не рекомендується людям з підвищеною збудливістю, при безсонні. 

  • Не варто пити зелений чай при виразці шлунку, хворій печінці.
  • Заварювання окропом чаю робить його практично марним, оскільки при цьому руйнуються найцінніші речовини. 
  • Зелений та будь-який чай багаті на пурини, які в процесі засвоєння виробляють сечовину та провокують розвиток подагри. В момент заварювання чаю пурини вже утворюються, з часом процеси їх формування тільки наростають, тому за півгодини чай вживати вже не варто. 
  • Не рекомендується зелений чай хворим на артрит та ревматизм.

Зелений чай у косметології

Широко використовуються екстракти зеленого чаю у складі кремів та масок.  Зеленим чаєм корисно умиватися й протирати шкіру, щоб зменшити запалення й освітлити веснянки та пігментні плями.

Рецепт морозива із зеленого чаю

Молоко (1л) нагріти, не доводячи до кипіння. Опустити у нього чай (5 ч. л.) і цукор (7 ч. л.) Накрити кришкою й настояти 3 хвилини. Процідити, додати згущене молоко (200 г), залити у форму й заморозити. Після застигання дістати, злегка розморозити й збити у блендері. Викласти у формочки й заморозити. Дуже калорійно, але й дуже смачно!

Зберігання зеленого чаю

Колір зеленого чаю може відрізнятися в залежності від сорту – від сріблястого до темно-зеленого. Тому потрібно уважно вивчати склад: якщо у ньому натуральні пелюстки квітів, цедра і немає сторонніх домішок, такий чай принесе користь. Для зберігання використовуйте скляний або керамічний посуд, оскільки чай швидко вбирає сторонні запахи.

Бажаємо і вам насолодитися ароматом свіжозавареного зеленого чаю ?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору