Користь та шкода огірків

blank

Огірок – це однорічна трав’яниста рослина, родич гарбуза та кавуна. Походить огірок з Індії, там досі можна зустріти його в дикому вигляді. 

Сьогодні існує безліч культивованих сортів огірків. Звичайно, молоді свіжі огірки – найкорисніші.

Корисні властивості огірка для нашого організму

Огірок на 97% складається з води, в якій розчинено безліч корисних речовин та мінералів, зокрема калій, магній, цинк, йод, залізо, фосфор, кремній. 

  • Огірки містять багато клітковини. Неперетравлювані харчові волокна дуже корисні для очищення організму та живлення мікрофлори кишківника. 
  • Міститься багато вітамінів – B1, А, С, Е, К. 
  • Особливе значення має калій у складі огірків, потрібний для здорового серця і судин, підтримки водно-сольового балансу в організмі.
  • Огірки – природний сечогінний та жовчогінний засіб, мають легкий проносний ефект. Їх рекомендується вживати в разі набряків і закрепів.

Огірки – прекрасна закуска

Огірки у будь-якому вигляді збуджують апетит і стимулюють вироблення шлункового соку, покращують перетравлення їжі та відновлюють обмін речовин у разі його порушень. 

  • Тартронова кислота, що міститься в огірках, бере активну участь у вуглеводному обміні та перешкоджає утворенню жирових відкладень. Ця кислота просто гальмує перероблення зайвих вуглеводів у жирові клітини.
  • Багато корисних речовин міститься і в шкірці огірків. Наприклад, алкалоїд фізетин – антиоксидант, що захищає мозок, зокрема й від хвороби Альцгеймера.  
blank

Шкода огірків

Високий вміст калію в огірках може принести не тільки користь, а й шкоду. Річ у тім, що в разі надлишку калію в організмі порушується кислотно-лужний баланс і може розвиватися гіперкаліємія – захворювання, за якого порушується робота нирок, може розвинутися виразка тонкого кишківника і початися проблеми із серцево-судинною системою.

Оскільки огірок майже цілком складається з води, в ньому можуть міститися нітрати – добрива нерідко використовують для швидкого дозрівання, а недобросовісні виробники можуть перевищувати норми в кілька разів! 

Нітрати розчиняються та зберігаються в таких огірках, тому ними можна отруїтися так само, як і кавунами. Тому огірки рекомендується вимочувати кілька годин у чистій воді.

огірки

Огірок – продукт малокалорійний

Огірків можна з’їсти за один раз багато – це лише 15 ккал у 100 г. Але він стимулює апетит. Тому не варто надто захоплюватися огірками перед їжею людям із зайвою вагою і тим, хто дотримується дієти – ризикуєте лише розігріти апетит. 

Не варто вживати багато огірків людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Гастроентерологи не рекомендують після вживання огірків пити холодну воду, газовані напої і тим більше молоко.   

Як правильно їсти огірки?

У сезон їсти огірки потрібно, звісно, свіжими. Надавайте перевагу огіркам хрустким, щільним, соковитим. Вживати їх краще разом зі шкіркою – у ній висока концентрація корисних речовин і цінна клітковина. 

Маленьким дітям слід вживати огірки без шкірки. Зі свіжих огірків можна готувати салати, холодні літні супи, закуски, лимонади, різноманітні бутерброди. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору