Насіння льону та лляна олія: користь і шкода

лляна олія

Про дивну користь олії з насіння льону та її цілющі властивості відомо з давніх-давен. Духмяну олію вживали в піст з овочами, нею заправляли різні страви, додавали для аромату у здобну випічку. 

Цілющі властивості лляної олії

За цінністю олія з насіння льону займає перше місце серед інших харчових олій. Вона містить безліч корисних речовин: поліненасичені кислоти Омега-3 і 6, насичені кислоти, вітаміни F, E, A, B, K, Е та холін, а також фосфор, кальцій та цинк. 

  • Завдяки високому вмісту Омега-3 і 6, олія допомагає нормалізації обмінних процесів в організмі, зниженню рівня холестерину і в’язкості крові, підвищенню еластичності судин. Запобігає розвитку серцево-судинних захворювань. 
  • Лляна олія нормалізує роботу травної системи, покращуючи функцію печінки, сприяючи лікуванню гастритів, колітів, усуваючи запори, печію, надаючи протипаразитарну дію. 
  • Відрізняється олія чудовими імунозахисними властивостями.  
  • Лляна олія знайшла застосування в лікуванні та профілактиці хвороб бронхів та легень, щитоподібної залози, нервової системи, нирок та сечового міхура, проблем з потенцією у чоловіків. 
  • Здатність альфа-ліпоєвої кислоти спалювати цукор робить олію придатною для вживання людьми з цукровим діабетом.
  • Дієтологи дійшли висновку, що можна ефективно худнути за умови заміни тваринних жирів на легкозасвоювану лляну олію. 
  • Як зовнішній засіб олія приносить полегшення і сприяє одужанню при залишкових вогнищах псоріазу, тріщинках шкіри, мозолях та бородавках, сухих висипках та лишаї. 
  • Олія – незамінний компонент для веганів, які відмовилися від риби. 

Лляна олія у кулінарії 

Харчову олію з насіння льону можна додавати у різноманітні салати, соуси та вінегрети, змішувати з кефіром, йогуртом, а також медом. Смачно куштувати лляну олію з відвареною картоплею та квашеною капустою, заправляти різноманітні каші. Олію додають у випічку для особливого присмаку та жовтуватого відтінку. Проте, для збереження корисних властивостей олію не варто піддавати термічній обробці.  

льон

Використання лляної олії в косметології 

Олія з насіння льону знаходить широке застосування у складі різноманітних масок для шкіри та волосся. Креми на її основі добре зволожують і пом’якшують шкіру, мають, антибактеріальний і відновлювальний ефекти. Підходить олія для пом’якшення сухої огрубілої шкіри рук. Суміш олії та меленої кави використовують як чудовий протицелюлітний скраб.  

Як правильно вибрати лляну олію

У складі продукту має бути вказано 100% олія холодного віджиму. Така олія з насіння льону має яскраво виражений характерний аромат, золотисто-жовте забарвлення, на смак трохи гірчить. Олія з льону, що росте в північних районах, містить більше ненасичених жирних кислот, ніж з рослин південних районів. Купувати олію потрібно виключно в темній пляшці зі скла або в прозорій місткості, що упакована в щільну коробку. Оскільки цінні жирні кислоти швидко окислюються, необхідно уберігати олію від повітря та світла.  

Шкода лляної олії

Не рекомендують приймати лляну олію людям з виразкою шлунку, захворюваннями кишківника, жовчовивідних шляхів, камінням у жовчному міхурі та панкреатитом, а також при вагітності та жінкам, що годують. При індивідуальній чутливості та підвищеній кровоточивості від вживання лляної олії також варто відмовитись.  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору