У невеликому пості можна навести лише декілька рецептів страв з картоплі, а насправді їх безліч – салати й другі страви, різноманітні запіканки й пиріжки, деруни й зрази, суфле й чипси.
Переважну більшість перших страв просто неможливо приготувати без картоплі – угорський бограч, різні супи, червоний борщ. А скільки є чудових рецептів пісних страв з картоплі – оладки з картопляного пюре, оригінальний картопляно-гречаний пиріг.

Запечена картопля з печерицями – пікантна страва
Обсмажуємо печериці з порізаною кільцями цибулею до золотистого кольору. Картоплю нарізаємо тонкими пластинками. Викладаємо у форму половину картоплі, подрібнений часник, смажені гриби, зверху решту картоплі. Поливаємо вершками й запікаємо у фользі або закритій формі 40-50 хвилин. Виймаємо картоплю, посипаємо тертим сиром і ставимо у духовку ще на 15 хвилин у відкритому вигляді. На 1 кг картоплі: 0,7 кг печериць, 1 цибуля, 3 зубки часнику, 100 мл вершків, 200 г сиру, сіль, перець, зелень.
Незвичайний рецепт картоплі у шинці
Відварюємо картоплю невеличких розмірів у шкірці, очищаємо. Обгортаємо кожну картоплину поздовжніми смужками шинки, ніби маленький рулетик. Обсмажуємо на сковороді або запікаємо у духовці, прикрашаємо зеленню, домашнім кетчупом. Якщо є трішки часу, кожну картоплю можна розрізати, вийняти с середини ложкою м’якуш і начинити будь-якою начинкою – тушковані овочі, сир, варене яйце. Виходить дуже приваблива й цікава картопляна закуска!

Запіканки з картоплі
Серед швидких смачних страв з картоплі багато простих рецептів численних запіканок. Шари картопляного пюре можна чергувати з начинкою за вашим смаком: пюре/начинка/пюре, пюре/начинка, начинка/пюре. Для начинки можна вибрати різні інгредієнти: пасеровані овочі, обсмажене рибне філе, відварний м’ясний фарш, порізану шинку, копчену курку, домашній сир і багато іншого.

Супер швидка страва з картоплі – відварна та смажена
Це дуже простий рецепт, займає мінімум часу, проте вигляд і смак – пречудовий. Картоплю відварюємо у шкірці, очищаємо. Нарізаємо кружальцями завтовшки приблизно 0,7 мм, обсмажуємо з обох сторін до золотистої скоринки. Солимо, перчимо, прикрашаємо зеленню й подаємо з малосольними огірками. Супер просто й оригінально!
