Бограч: багато м’яса і багато паприки

Рецепт бограчу
АвторNatalyaРейтингСкладністьВажко
Підготовка25 хвПриготування5 годs 30 хвЗагальний час5 годs 55 хв

Бограч – національна угорська страва, популярна в Закарпатті, а нині відома на всю Україну. Насправді, схожі страви є й в інших кухнях світу – плов, печеня. Але правильний бограч можна приготувати лише на відкритому вогні, тож насамперед приготуйте в’язанку дров, великий казан і насолоджуйтеся чаклуванням щонайменше дві-три години. Записуйте рецепт закарпатського бограчу та смакуйте із задоволенням.

 1 кг нежирної свинини або яловичини без кісток
 2 л бульйону з ратиць
 100 гр свинячого жиру або бекону
 3 цибулини
 4 шт солодких переців
 2 морквини
 1 кг картоплі
 мука
 1 яйце
 кмин, часник, паприка, сіль, перець, зелень.
1

Крок 1. Засмажка
Візьміть великий казанок…
У розтопленому жирі обсмажуємо цибулю, додаємо паприку, трохи води, слідкуємо, щоб утворився золотавий колір.

2

Крок 2. Тушкування
Далі кладемо м'ясо, порізане невеликими шматочками, перетертий часник, кмин, заливаємо водою й тушкуємо. Пам’ятаємо, що за рецептом бограч має тушкуватися, а не варитися, води потрібно трошки.

3

Крок 3. Овочі
Нарізаємо кубиками картоплю, солодкий перець, помідори.

4

Крок 4. Чипетке
Замішуємо круте тісто з муки, яєць та солі – чипетке. Відщипуємо маленькі шматочки, обкачуємо у муці й залишаємо підсихати.

5

Крок 5. Бограч – це гуляш
Коли м'ясо вже майже приготувалося, додаємо картоплю й підсмажуємо. Згодом для необхідної густини заливаємо кістковий бульйон, кладемо помідори, моркву й перець. Постійно підливаємо у бограч потроху бульйон або воду, щоб не пригоріло.

6

Крок 6.
Додаємо чипетке ( домашнє тісто ), тушкуємо, солимо, додаємо ще спеції та багато зелені. Смачного!

Бограч

Бограч - смачна історія

Як розповідає одна легенда, ще здавна турецький кухар готував суп та випадково помилився і додав до нього багато паприки. Через неуважність та незнання смаку спеції, страва вийшла надзвичайно гострою і всі турки відмовилися її їсти. Тоді вони віддали страву полоненим угорцям, які скуштувавши її, згодом зробили національною.

Бограч - рецепти смачної закарпатської страви

Бограч - це не тільки страва закарпатської кухні, але й частина угорських мотивів. Відомо, сама назва страви перекладається як "казан", і дійсно, зварений суп бограч у казані на відкритому вогні є дуже смачним. Та не варто цим обмежуватися. 

Більшість людей вважають, що варити бограч потрібно тільки за закріпленими традиціями. Проте, ми не можемо залишити вас рецепту приготування бограчу на плиті.

Як приготувати бограч на плиті

Спочатку обсмажуйте м'ясо, згодом додайте цибулю та тушіть все, поки вона не стане м'якою. Додайте спеції, води, часник, тмин та тушкуйте. Помідори залийте окропом та зніміть шкірку. Поріжте овочі кубиками та поступово додавайте до каструлі. Потім додайте порізане тісто та тушкуйте ще деякий час. Пам'ятайте, у вас повинен вийти бограч-гуляш, а не рідкий суп.

Інгредієнти

 1 кг нежирної свинини або яловичини без кісток
 2 л бульйону з ратиць
 100 гр свинячого жиру або бекону
 3 цибулини
 4 шт солодких переців
 2 морквини
 1 кг картоплі
 мука
 1 яйце
 кмин, часник, паприка, сіль, перець, зелень.

Кроки рецепта

1

Крок 1. Засмажка
Візьміть великий казанок…
У розтопленому жирі обсмажуємо цибулю, додаємо паприку, трохи води, слідкуємо, щоб утворився золотавий колір.

2

Крок 2. Тушкування
Далі кладемо м'ясо, порізане невеликими шматочками, перетертий часник, кмин, заливаємо водою й тушкуємо. Пам’ятаємо, що за рецептом бограч має тушкуватися, а не варитися, води потрібно трошки.

3

Крок 3. Овочі
Нарізаємо кубиками картоплю, солодкий перець, помідори.

4

Крок 4. Чипетке
Замішуємо круте тісто з муки, яєць та солі – чипетке. Відщипуємо маленькі шматочки, обкачуємо у муці й залишаємо підсихати.

5

Крок 5. Бограч – це гуляш
Коли м'ясо вже майже приготувалося, додаємо картоплю й підсмажуємо. Згодом для необхідної густини заливаємо кістковий бульйон, кладемо помідори, моркву й перець. Постійно підливаємо у бограч потроху бульйон або воду, щоб не пригоріло.

6

Крок 6.
Додаємо чипетке ( домашнє тісто ), тушкуємо, солимо, додаємо ще спеції та багато зелені. Смачного!

Бограч

Бограч: багато м’яса і багато паприки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Догори