Як варити гречку: усі способи та правила

гречка

Так склалося, що гречка, вважається у нас важливим стратегічним продуктом. Гречану крупу часто, поряд з деякими іншими товарами, запасають про запас. Але інколи, особливо у молодих господинь, виникає питання, як правильно зварити гречку розсипчастою, смачною та духмяною? 

Простий спосіб, як зварити гречку

Перед варінням гречку необхідно оглянути та видалити з неї сміття – камінчики, залишки інших рослин. Промити крупу, налити в каструлю холодної води – у 2 рази більше, ніж гречки: на 1 склянку гречки 2 склянки води. 

Посолити воду, всипати гречку, довести до кипіння. Далі варити гречку на помірному вогні під кришкою протягом 20 хвилин. Наприкінці додати вершкового масла, перемішати та трішки настояти.

Чи мішають гречку під час варіння?

Гречку не потрібно мішати протягом варіння, якщо ви хочете отримати розсипчастий гарнір. Щоб гречка стала ще м’якшою та гарненько просочилася вершковим маслом, гречку не просто настоюють, а загортають у теплий рушник і тримають у теплі 20-30 хвилин. 

Як зварити розсипчасту гречану кашу

Щоб гречка була розсипчастою, перед варінням сиру вимиту крупу висипати на гарячу сковорідку, кілька хвилин прогріти гречку без олії на середньому вогні. Рекомендується використовувати товстостінну каструлю, казан або розсікатель.

Чи потрібно замочувати гречку перед варінням?

Якщо замочити гречку у достатній кількості води перед варінням на 30-40 хвилин, гарантовано отримаєте розсипчасту найсмачнішу кашу. Такий гарнір достатньо настоювати у теплі лише 10 хвилин.

Як варити гречку в мікрохвильовій печі

Гречку у мікрохвильовій печі варять у пропорції 1:2 у спеціальній каструлі з закритою кришкою. Спочатку – на максимальній потужності 800-1000 Вт протягом 4 хвилин, потім –15 хвилин на середній потужності. 

Як варити гречку в пакетику?

Каструлю з 1,5 літрами води поставити на вогонь, закип’ятити, посолити та опустити пакетик. Варити гречку в пакеті достатньо 15 хвилин. Потім потрібно дістати пакетик з води, розрізати та викласти гречану кашу у тарілку.

Скільки потрібно гречки на 1 порцію?

На звичайну порцію гарніру 250 грамів достатньо взяти пів склянки сухої гречки або 80 грамів.

У якій воді варити гречку?

Сиру гречку заливають холодною водою. Якщо всипати гречку в гарячу воду, слід враховувати, що каша варитиметься на 3-5 хвилин довше. Недоварену гречку їсти не можна, оскільки вона шкідлива для здоров’я.  

Коли солити гречку під час варіння?

Гречку солять на початку варіння, закладаючи гречку вже у підсолену воду. Якщо посолити гречку наприкінці варіння, сіль не повністю вбереться в крупу, що може вплинути на смак гречаної каші.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору