цвітна капуста

Як приготувати цвітну капусту

Ви часто зустрінете цвітну капусту у переліку найбільш дієтичних овочів, а також серед продуктів з високим вмістом поживних речовин і все це не марно. Цвітна капуста відрізняється низьким вмістом вуглеводів та жиру, проте має високий вміст харчових волокон, що позитивно впливає на травну систему.

Також цвітна капуста багата на вітамін С та фолієву кислоту. Проте варто пам’ятати, що тривале приготування цвітної капусти у кип’ячій воді зменшує вміст корисних сполук.

Відварити, запекти чи… сирою?

Існує безліч рецептів з цвітною капустою та способів приготування не так вже багато: цвітну капусту ми можемо відварити, запекти чи спожити сирою. Саме так, сира цвітна капуста дуже смачна, вона хрумка та має делікатний смак.

Тому ви сміливо можете додавати сиру цвітну капусту поділену на дрібні суцвіття до овочевого салату, приправленого, наприклад, бальзамічним оцтом та оливковою олією. Або подати, як закуску, з нарізаними соломкою морквою та зеленою селерою і домашнім майонезом чи іншими соусами.  Проте, якщо ви дотримуєтесь консервативних поглядів в кулінарії і не бажаєте пробувати цвітну капусту сирою – ми пропонуємо вам приготувати салат з цвітною капустою, запеченою у духовці. 

blank

Гарніром чи окремою стравою?

Найпростіший спосіб приготувати цвітну капусту – це відварити її у кип’ячій воді. Проте не варто варити її надто довго, тому що тоді руйнуються деякі поживні сполуки та й переварена цвітна капуста смакує гірше. Якщо ви варите суцвіття – достатньо 5-7 хв, якщо цілу головку – обмежтесь 10 хв.

Такий гарнір простий, універсальний та корисний. Відварену цвітну капусту можна подавати з рибою та м’ясом, іншими овочами, можна поливати її оливковою олією, салатною заправкою, соусами бешамель чи голандез, притрусити кедровими горішками або гарбузовим насінням чи просто посипати зеленню. 

Ще один неперевершений спосіб приготування цвітної капусти – запікання її у вигляді гратену, тобто з молочно вершковою заливкою. Тут варіантів теж багато, можна комбінувати цвітну капусту з іншими овочами, наприклад з броколі, романеско чи цукіні.

Можна додавати м’ясо чи рибу. Наприклад шматки червоної риби, лосося чи горбуші, пасуватимуть ідеально. Якщо ви додасте до гратенової заливки маленьку щіпку мускатного горіха – це збагатить смак, тому що мускатний горіх дуже пасує до білих соусів. Ми пропонуємо приготувати гратен з цвітної капусти з куркою.

blank

Сподіваємось, що ми додали вам нових ідей, як зробити цвітну капусту частою гостею на вашому столі. А також важливо, що свіжа цвітна капуста доступна нам з осені і до самої весни, що значно збагачує одноманітність зимового раціону. Тому насолоджуйтесь і дбайте про своє здорове харчування!

[cooked-recipe-list show=”10″ width=”600px” style=”modern” hide_author=”true”]

Прокрутка до верху