Як пекти паски?

паска

Всім хочеться спекти найсмачнішу великодню паску, щоби вона вдалась, виросла, не осіла, була легкою, не надто кислою, добре пропеченою і тд. Проте, паска – це здобне тісто, в ньому багато яєць, масла, цукру і молока, а здоба робить дріжджове тісто важким, і відповідно, примхливим та вимогливим.

Тому кожному, хто береться за приготування паски, потрібно бути добре ознайомленим з технологією процесу та чітко дотримуватись ряду правил, які і є запорукою успіху. 

Коли пекти паску?

Традиційно в Україні великодня паска печеться в середу, четвер або в суботу. Згідно з церковними канонами, пекти паску у Страсну П’ятницю не прийнято. Ви можете вибрати для приготування паски той день, який вам підходить найбільше, але пам’ятайте – процес тривалий, тому вимагає багато часу та уваги.

Найкраще не робити інших кухонних робіт, поки тісто на паску рухається, тому що воно примхливе і не терпить протягів, шуму та метушні навколо. Ну і якщо ви печете паску в середу, то потрібно враховувати, що до Великодньої Неділі паска вже трішки підсохне. Пам’ятайте, що в середньому процес випікання пасок займе у вас чотири години. 

Тісто для паски

Якщо ви хочете спекти смачну паску, то не заощаджуйте на інгредієнтах, вибирайте лише якісні та свіжі продукти, тому що від них залежить вдасться ваша паска чи не дуже. 

  • Яйця. Від кольору жовтків залежить відтінок тіста, чим яскравіші жовтки, тим жовтішим та гарнішим вийде тісто. Дістаньте яйця з холодильника за кілька годин до приготування тіста, інгредієнти на паску повинні бути теплими або кімнатної температури.
  • Дріжджі. Дріжджі для паски потрібно брати пресовані, а не сухі. На них лягає важка і відповідальна робота – підняти здобне тісто, тому з сухими краще не експериментувати. Термін придатності пресованих дріжджів невеликий і ви повинні бути впевнені в їх абсолютній свіжості, тому не купуйте дріжджі заздалегідь, а якщо це таки сталось – пресовані дріжджі прекрасно зберігають в морозилці, без втрати властивостей. Просто завчасно дістаньте їх з морозилки. 
  • Масло. Свіже, натуральне, без домішок, несолене, бажано максимальної жирності. Масло до тіста на паску додається в розтопленому вигляді.
  • Молоко. Свіже, злегка підігріте. Уникайте продуктів прямо з холодильника, коли готуєте паску. Існують рецепти з вершками, ви можете взяти замість молока вершки 10 чи 15 % жирності, але пам’ятайте – це зробить ваше тісто жирнішим та важчим.
  • Борошно. Вищий сорт, у крайньому випадку перший. Можна змішати обидва. Добре просіяне, краще двічі. Для дріжджового тіста дуже важливо, щоби воно було насичене киснем, тому не радимо вам нехтувати цим етапом.
blank

Як зробити паску

Основна робота полягає у правильному замішуванні тіста. Коли ви готуєте опару, треба бути дуже уважним і вчасно приступити до замішування. Якщо опара виросла і вже почала осідати – ви проґавили момент і паска може значно гірше рости. Тому, як тільки опара достатньо піднялась – починайте замішувати тісто. 

Замішування тіста

Якщо ви даєте до тіста багато цукатів і родзинок, тісто стає важким і може не піднятись. Тому радимо вам додавати їх тоді, коли тісто нарухалось, ви його посадили, перем’яли і даєте йому піднятись востаннє, перед формуванням.

Цукати і родзинки краще попередньо замочити, дати їм набухнути, а тоді зцідити і витерти кухонним рушником, або забрати зайву вологу. Для того, щоби вони рівномірно розподілялись по тісту – притрусіть їх мукою, перед тим, як класти в тісто. Якщо ви додаєте тільки родзинки – можете додати їх в кінці процесу замішування.

Основна умова для того, щоби тісто на паску виросло і не осідало в процесі – тепла кухня, повна відсутність протягів і мінімум метушні навколо. Посудину з тістом потрібно поставити у затишне місце і накрити рушником. Не можна зайвий раз чіпатии тісто, заглядати до нього, переставляти, стукати предметами навколо, шуміти і тд.

Пам’ятайте: замісили – дали піднятись у спокої, посадили його і злегка перем’яли, дали ще раз піднятись, розділили на шматки, які підуть до форми (відбирайте достатню кількість тіста одним шматком, не докладайте у форму зверху інший шматок тіста, так ви зруйнуєте цілісну структуру вашої паски), дали піднятись і тоді ставите в нагріту духовку.

Форми з тістом повинні бути дуже добре змащені, якщо вони металеві. Якщо ви користуєтесь силіконовими формами – тісто не пристане. Наповнюєте форму на чверть чи третину. Не більше! Цей момент дуже важливий, тому що тісто ще буде підійматись у формі, а тоді в духовці. Відправляйте ваші паски до печі тоді, коли тісто піднялось вже високо, але до верху залишилось ще трішки місця, не давайте йому піднятись до самого верху форм.

Якщо ви хочете спекти високу паску, але не маєте форм достатньої висоти, то така проблема дуже просто вирішується – вистеліть стінки форми зсередини пергаментним папером на таку висоту, яка вам потрібна (див. фото). Але тоді і кількість тіста розраховуйте правильно.

blank

Скільки часу пекти паску?

Як спекти паску в електричній духовці?

  • Духовку потрібно розігріти до 180 градусів.
  • Якщо ви не маєте наміру покривати паску глазур’ю чи прикрашаєте її прикрасами з тіста – перед тим, як ставити паски до печі змастіть їх збитим яйцем. Найкраще для цього підійдуть силіконові помазки, тому що ними можна легко і акуратно, без зайвого натиску, розподілити яйце по поверхні. Змащування яйцем зробить ваші паски блискучими і гладкими.
  • Коли ви ставите форми з пасками в піч, робіть це акуратно. 
  • Перші 20-30 хв духовку відкривати категорично не можна, тому що паски сядуть. Та й після того зловживати відкриванням дверцят духовки не варто.
  • Малі пасочки випікаються 20-30 хвилин, великі – 40-50.
  • Щоби паска не провалилась досередини по центру, вона повинна бути достатньо пропеченою. Готова паска має досить темний брунатний колір.

Простий рецепт паски

Якщо вам цікаво, що ще печуть на Великдень і які інші традиційні страви ви можете приготувати, то пропонуємо вам рецепт сирної паски. Ця страва не є традиційною для всіх регіонів України, лише для Полтавщини та Чернігівщини. Сирна паска готується легко, не вимагає випікання, зайвих зусиль і, без сумніву, урізноманітнить ваш великодній стіл. 

Кожна родина має свій традиційний рецепт приготування паски, який передавався з покоління в покоління. Зокрема, класична сирна паска в духовці – рецепт багатьох регіонів України.

Ще одиним смачним та доволі простим є рецепт паски на згущенному молоці. Цей рецепт одназначно нікого не залишить байдужим. Все, що потрібно для приготування – це молоко, борошно, згущене молоко та дріжджі.

Паска в мультиварці

Більшість господинь скажуть вам, що готувати паску в мультиварці є набагато простіше. Вона виходить дуже смачною, соковитою та пухкою. Додавати можете будь-які родзинки та горіхи, а прикрасити улюбленою глазур’ю.

Якщо ви не знаєте як правильно їх пекти, то обирайте такі форми, які зможуть добре поміститися в чашу. Заповнюйте їх на 1/2, можна трохи менше. Розмістіть їх в чаші та викладіть режим “Підігрів” на 15-20 хвилин. Виключіть та залиште їх ще там постояти.

Згодом включіть режим “Випічка” на 1 годину та 35-40 хвилин. Після випікання залиште паски постояти під кришкою приблизно 15-20 хвилин, а потім, щоб остудити (це важливо) переверніть їх на бік.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору