Кутя на Різдво: з медом, горіхами і родзинками
Інгредієнти для рецепту
- 250 g пшениці
- 100 g родзинок
- 100 g маку
- 100 g волоських горіхів
- 100 g меду
- 100 g цукру
- 1 щіпка солі
Кроки приготування
Рецепт куті: кроки
- Пшеницю заливаємо чистою водою на ніч або на 4-5 годин.
- Промиваємо пшеницю, додаємо 0,5 л води, щіпку солі та відварюємо до повної готовності протягом години-півтори.
- Волоські горіхи подрібнюємо.
- Мак заливаємо окропом.
- Через 10-15 хвилин зливаємо з маку воду, додаємо цукор і подрібнюємо блендером. Або можна одразу перекрутити на ручному млині без замочування.
- Родзинки промиваємо й заливаємо окропом, також через 10-15 хвилин зливаємо воду.
- Розводимо мед у невеликій кількості теплої води.
- Заправляємо пшеницю горіхами, маком, родзинками, медовим сиропом. Залишаємо кутю з пшениці на кілька годин, щоб настоялася.
Кутя на Різдво – рецепти з рисом, перловкою
Інколи готують кутю з рисом або ячною крупою. Перловку також перед відварюванням потрібно замочити, а рис не обов’язково. Додають курагу, вишні, цукати, халву. Комусь подобається суха кутя, майже, як каша. Дехто полюбляє рідку, як суп. Можна заправляти кутю з маком узваром, виноградним соком і навіть вином! Сучасне нововведення – мінеральна вода. Новорічна кутя раніше називалась щедра кутя і подавали її на щедрий вечір. Багату кутю заправляли молоком. Голодна кутя готується на пісних продуктах та запивається смачним узваром.
Різдвяна кутя – рецепти з переліку українських обрядових страв
Кутя завжди мала особливе значення, оскільки пов’язана з культом наших предків та їхнім вшануванням. Тож хай смачна кутя вдасться й стане символом надійності, спокою й порядку – тих якостей, яких нам не вистачало у трохи сумбурному й багатому на несподіванки попередньому році!
Як варити кутю в мультиварці
Кутя в мультиварці – не так складно, як здається. Якщо ви використовуєте пропарену пшеницю, то покладіть її у чашу на режим “Каша” на 35-40 хвилин, а якщо звичайну – у режим “Тушкування” на 2 години 30 хвилин. Дальше готуйте кутю у звичному для вас способі з додаванням маку, горіхів та меду.
Перегляньте також рецепти пісних страв у статті Страви на Святвечір.