кутя з медом

Кутя на Різдво: з медом, горіхами і родзинками

кутя з медом

Кутя на Різдво: з медом, горіхами і родзинками

Колись у дуже давні часи, перш ніж їсти кутю, її тричі підкидали на ложці, щоб вона гарно прилипла до стелі. Якщо більше пшениці, буде гарний врожай, а якщо маку – добре роїтимуться бджоли. Щороку перед Різдвом усі господині пригадують як готувати кутю. Саме з куті починається Свята вечеря. Рецептів приготування куті є безліч, з поєднанням різних смачних інгредієнтів. Ось класичний рецепт куті з медом, горіхами і родзинками та кілька прикладів особливої куті.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Підготовка: 2 години
Приготування: 45 хвилин
Загальний час: 2 години 45 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 250 g пшениці
  • 100 g родзинок
  • 100 g маку
  • 100 g волоських горіхів
  • 100 g меду
  • 100 g цукру
  • 1 щіпка солі

Кроки приготування

Рецепт куті: кроки

  • Пшеницю заливаємо чистою водою на ніч або на 4-5 годин.
    пшениця
  • Промиваємо пшеницю, додаємо 0,5 л води, щіпку солі та відварюємо до повної готовності протягом години-півтори.
  • Волоські горіхи подрібнюємо.
    горіхи
  • Мак заливаємо окропом.
    мак
  • Через 10-15 хвилин зливаємо з маку воду, додаємо цукор і подрібнюємо блендером. Або можна одразу перекрутити на ручному млині без замочування.
  • Родзинки промиваємо й заливаємо окропом, також через 10-15 хвилин зливаємо воду.
    родзинки
  • Розводимо мед у невеликій кількості теплої води.
    кутя і мед
  • Заправляємо пшеницю горіхами, маком, родзинками, медовим сиропом. Залишаємо кутю з пшениці на кілька годин, щоб настоялася.
    кутя

Кутя на Різдво – рецепти з рисом, перловкою

Інколи готують кутю з рисом або ячною крупою. Перловку також перед відварюванням потрібно замочити, а рис не обов’язково. Додають курагу, вишні, цукати, халву. Комусь подобається суха кутя, майже, як каша. Дехто полюбляє рідку, як суп. Можна заправляти кутю з маком узваром, виноградним соком і навіть вином! Сучасне нововведення – мінеральна вода. Новорічна кутя раніше називалась щедра кутя і подавали її на щедрий вечір. Багату кутю заправляли молоком.  Голодна кутя готується на пісних продуктах та запивається смачним узваром.

Різдвяна кутя – рецепти з переліку українських обрядових страв

Кутя завжди мала особливе значення, оскільки пов’язана з культом наших предків та їхнім вшануванням. Тож хай смачна кутя вдасться й стане символом надійності, спокою й порядку – тих якостей, яких нам не вистачало у трохи сумбурному й багатому на несподіванки попередньому році!

Як варити кутю в мультиварці

Кутя в мультиварці – не так складно, як здається. Якщо ви використовуєте пропарену пшеницю, то покладіть її у чашу на режим “Каша” на 35-40 хвилин, а якщо звичайну – у режим “Тушкування” на 2 години 30 хвилин. Дальше готуйте кутю у звичному для вас способі з додаванням маку, горіхів та меду. 

Перегляньте також рецепти пісних страв у статті Страви на Святвечір.

Прокрутка до верху