Go Back
кутя з медом

Кутя на Різдво: з медом, горіхами і родзинками

Колись у дуже давні часи, перш ніж їсти кутю, її тричі підкидали на ложці, щоб вона гарно прилипла до стелі. Якщо більше пшениці, буде гарний врожай, а якщо маку – добре роїтимуться бджоли. Щороку перед Різдвом усі господині пригадують як готувати кутю. Саме з куті починається Свята вечеря. Рецептів приготування куті є безліч, з поєднанням різних смачних інгредієнтів. Ось класичний рецепт куті з медом, горіхами і родзинками та кілька прикладів особливої куті.
Дайте першу оцінку
Print Pin Rate
Кухня: Українська
Підготовка: 2 години
Приготування: 45 хвилин
Загальний час: 2 години 45 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 250 g пшениці
  • 100 g родзинок
  • 100 g маку
  • 100 g волоських горіхів
  • 100 g меду
  • 100 g цукру
  • 1 щіпка солі

Кроки приготування

Рецепт куті: кроки

  • Пшеницю заливаємо чистою водою на ніч або на 4-5 годин.
    пшениця
  • Промиваємо пшеницю, додаємо 0,5 л води, щіпку солі та відварюємо до повної готовності протягом години-півтори.
  • Волоські горіхи подрібнюємо.
    горіхи
  • Мак заливаємо окропом.
    мак
  • Через 10-15 хвилин зливаємо з маку воду, додаємо цукор і подрібнюємо блендером. Або можна одразу перекрутити на ручному млині без замочування.
  • Родзинки промиваємо й заливаємо окропом, також через 10-15 хвилин зливаємо воду.
    родзинки
  • Розводимо мед у невеликій кількості теплої води.
    кутя і мед
  • Заправляємо пшеницю горіхами, маком, родзинками, медовим сиропом. Залишаємо кутю з пшениці на кілька годин, щоб настоялася.
    кутя
QR Code linking back to recipe