Горохове пюре
Інгредієнти для рецепту
- 1 cups гороху
- 2 1/2 склянки води
- 50 g масла
- 1 tsp цукру
- сіль – до смаку
Кроки приготування
- Насипаємо горох у каструлю й заливаємо водою – на 2-3 см вище рівня гороху. Найкраще замочувати горох на ніч, так він звариться зовсім швидко. Якщо не виходить, то замочити хоча б на 3-4 години. Сухий горох буде варитися вдвічі довше, ніж замочений
- Зливаємо воду й ретельно декілька раз промиваємо горох за допомоги друшляка.
- Горох висипаємо у каструлю з товстим дном і заливаємо водою – 2,5 склянки.
- Після закипання знімаємо піну й зменшуємо вогонь до мінімуму.
- Додаємо сіль і варимо, періодично помішуючи, протягом 40-50 хвилин.
- Як горох звариться, виливаємо зайву рідину, додаємо масло й цукор, збиваємо блендером або розтираємо товкачкою.
- Вже майже готова наша горохова каша – рецепт, як бачите, не складніший, ніж для картопляного пюре. Лишається тільки засмачити, якщо бажаєте, підсмаженою цибулькою, прикрасити зеленню й подавати.
Горохове пюре – рецепти
Про те, як приготувати горохове пюре – вам вже відомо. Щоб збагатити смак, горохове пюре можна поєднувати з іншими овочами – додавати наприкінці варки гороху картоплю, моркву або броколі. Як друга страва, горохова каша смакує зі смаженою рибою тілапія або тушкованим м’ясом, котлетами або грибами.
Страви з гороху
Особлива цінність гороху – великий вміст мінеральних солей, вітамінів групи В, заліза, йоду, калію. За енергетичною цінністю страви з гороху навіть перевершують яловичину. Дуже смачний виходить супчик з свинячими реберцями, зеленим горошком і сухариками. Інколи страви з гороху бувають важкими для травлення. У такому випадку спробуйте разом з сіллю додати до горохового пюре щіпку харчової соди.
Як швидко зварити горох?
Є різноманітні способи приготування гороху: в каструлі, в мультиварці, на пару. Швидким та простим способом готувати горох – замочування на ніч. Горох варто перебрати та замочити приблизно на 8 годин. Потім злийте воду та висипте його у каструлю. Додайте води та варіть на середньому вогні 30-35 хв.
Пришвидшити процес приготування можна такими способами:
- не солити відразу: кладіть сіль у кінці;
- відразу після закипання, додайте в горох невелику кількість вершкового масла або олії;
Горох в мультиварці
Як правильно варити горохове пюре в мультиварці – одне з популярніших запитань більшості господинь. Спочатку рекомендовано промити горох кілька разів так, щоб вода була чистою. Перекладіть його у чашу та додайте невелику кількість гарячої води (приблизно 150 мл). Додайте спецій. Виберіть режим “Тушкування” на 2 години. Після цього, залиште горохове пюре у чаші, щоб настоялося на 15 хвилин.