горохове пюре

Горохове пюре

горохове пюре

Горохове пюре

Горохове пюре подобається не всім, а господині інколи не мають бажання приділяти багато часу на його приготування. Але з прихильниками ми з радістю поділимося надійним рецептом горохового пюре з точними пропорціями – щоб не підгоріло, не було рідким або сухим чи занадто густим. Просто спробуйте, і за декілька разів ви пристосуєтесь і будете точно знати, як правильно варити горох – свіжий чи сухий, цільний чи подрібнений.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Підготовка: 3 години
Приготування: 50 хвилин
Загальний час: 3 години 50 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 1 cups гороху
  • 2 1/2 склянки води
  • 50 g масла
  • 1 tsp цукру
  • сіль – до смаку

Кроки приготування

  • Насипаємо горох у каструлю й заливаємо водою – на 2-3 см вище рівня гороху. Найкраще замочувати горох на ніч, так він звариться зовсім швидко. Якщо не виходить, то замочити хоча б на 3-4 години. Сухий горох буде варитися вдвічі довше, ніж замочений
  • Зливаємо воду й ретельно декілька раз промиваємо горох за допомоги друшляка.
  • Горох висипаємо у каструлю з товстим дном і заливаємо водою – 2,5 склянки.
  • Після закипання знімаємо піну й зменшуємо вогонь до мінімуму.
  • Додаємо сіль і варимо, періодично помішуючи, протягом 40-50 хвилин.
  • Як горох звариться, виливаємо зайву рідину, додаємо масло й цукор, збиваємо блендером або розтираємо товкачкою.
  • Вже майже готова наша горохова каша – рецепт, як бачите, не складніший, ніж для картопляного пюре. Лишається тільки засмачити, якщо бажаєте, підсмаженою цибулькою, прикрасити зеленню й подавати.

Горохове пюре – рецепти 

Про те, як приготувати горохове пюре – вам вже відомо. Щоб збагатити смак, горохове пюре можна поєднувати з іншими овочами – додавати наприкінці варки гороху картоплю, моркву або броколі. Як друга страва, горохова каша смакує зі смаженою рибою тілапія або тушкованим м’ясом, котлетами або грибами.

Страви з гороху

Особлива цінність гороху – великий вміст мінеральних солей, вітамінів групи В, заліза, йоду, калію. За енергетичною цінністю страви з гороху навіть перевершують яловичину. Дуже смачний виходить супчик з свинячими реберцями, зеленим горошком і сухариками. Інколи страви з гороху бувають важкими для травлення. У такому випадку спробуйте разом з сіллю додати до горохового пюре щіпку харчової соди.

Як швидко зварити горох?

Є різноманітні способи приготування гороху: в каструлі, в мультиварці, на пару. Швидким та простим способом готувати горох – замочування на ніч. Горох варто перебрати та замочити приблизно на 8 годин. Потім злийте воду та висипте його у каструлю. Додайте води та варіть на середньому вогні 30-35 хв.

Пришвидшити процес приготування можна такими способами:

  • не солити відразу: кладіть сіль у кінці;
    • відразу після закипання, додайте в горох невелику кількість вершкового масла або олії;

Горох в мультиварці

Як правильно варити горохове пюре в мультиварці – одне з популярніших запитань більшості господинь. Спочатку рекомендовано промити горох кілька разів так, щоб вода була чистою. Перекладіть його у чашу та додайте невелику кількість гарячої води (приблизно 150 мл). Додайте спецій. Виберіть режим “Тушкування” на 2 години. Після цього, залиште горохове пюре у чаші, щоб настоялося на 15 хвилин. 

Прокрутка до верху