Насипаємо горох у каструлю й заливаємо водою – на 2-3 см вище рівня гороху. Найкраще замочувати горох на ніч, так він звариться зовсім швидко. Якщо не виходить, то замочити хоча б на 3-4 години. Сухий горох буде варитися вдвічі довше, ніж замочений
Зливаємо воду й ретельно декілька раз промиваємо горох за допомоги друшляка.
Горох висипаємо у каструлю з товстим дном і заливаємо водою – 2,5 склянки.
Після закипання знімаємо піну й зменшуємо вогонь до мінімуму.
Додаємо сіль і варимо, періодично помішуючи, протягом 40-50 хвилин.
Як горох звариться, виливаємо зайву рідину, додаємо масло й цукор, збиваємо блендером або розтираємо товкачкою.
Вже майже готова наша горохова каша – рецепт, як бачите, не складніший, ніж для картопляного пюре. Лишається тільки засмачити, якщо бажаєте, підсмаженою цибулькою, прикрасити зеленню й подавати.