Як приготувати тюфтельки

blank

Кожному з дитинства знайомі невеличкі круглі тушковані котлетки. Тефтелі смажать, запікають, тушкують, варять на пару. За складом вони схожі з котлетами, але в них входить більша кількість хліба, яєць, цибулі. Можна додавати рис, гречку, квасолю або капусту. Готують також тюфтельки з риби. 

Тюфтельки – підготовка продуктів

Для фаршу можна використовувати будь-яке м’ясо – птицю, свинину або яловичину. Але найсмачнішим вважається поєднання з двох-трьох різновидів м’яса. Для зчіпки в масу вводять яйця, рис або перетерту картоплю. Для цієї ж мети фарш слід пару хвилин відбити об стіл або обробну дошку. Тоді тюфтельки не будуть розвалюватися під час готування. Фарш підіймають над мискою або столом і з невеликим зусиллям кидають назад, щоб він дзвінко шльопнувся.  

Тюфтельки в томатному соусі 

Потрібно зліпити з фаршу невеликі кульки, обсмажити їх на великому вогні. Мета обсмажування – не довести до готовності, а отримати скоринку, нехай навіть всередині залишаються сирими. Потім перекласти у казанок і тушкувати з помідорами та томатною пастою. Тюфтельки в томатному соусі вийдуть незвичайними, якщо до фаршу додати кисломолочний сир. Дуже смачне поєднання тюфтельок із яловичини з пікантною часниково-грибною підливою або з чорносливу.

Тюфтельки з рисом

Найчастіше такі тюфтельки називають їжачками, через варений рис, що стирчить в різні боки. Вони дуже подобаються дітям. Щоб «голочки їжака» стирчали, потрібно використовувати сирий довгий рис. Можна покласти і відварений, буде так само смачно, просто тюфтелька вийде більш гладкою, без колючок.

Тюфтельки в сметанному соусі 

Тюфтельки виходять дуже м’які, з ніжним смаком. Для них підійде будь-яке м’ясо. За бажанням, для фаршу цибулю можна попередньо обсмажити, це додасть оригінального смаку. Слід скачати з фаршу кульки невеликого розміру, обваляти в борошні, обсмажити. Тюфтельки перекласти в казанок. Для соусу змішати сметану, бульйон, сіль і борошно. Залити цією масою тюфтельки та тушкувати. 

Тюфтельки – корисні поради досвідчених кулінарів

Тефтелі вийдуть смачнішими, якщо використовувати не покупний фарш, а самостійно перемелювати з м’яса. Він виходить більш соковитим, адже зберігається м’ясний сік. Щоб тюфтельки були соковитими та пишними, у фарш додають вимочений хліб – він вбирає м’ясний сік, не даючи йому змоги вийти назовні. Краще використовувати черствий хліб або панірувальні сухарі, оскільки свіжий хліб надає тюфтелькам не дуже приємну клейкість.

Тюфтельки – страва універсальна

Їх люблять і дорослі, і діти, любителі гостренького і ті, хто сидить на дієті. Адже смак тюфтельок залежить від складу інгредієнтів для фаршу, а також соус або підлива, в якій вони готувалися. Додати в соус більше перцю або томатів – смак пікантний, замінити томати на сметану – зовсім інший, більш делікатний. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору