банош

Як приготувати банош вдома?

Банош – це одна з головних страв справжніх гуцулів, приготована на основі кукурудзяної крупи та сметани. Найголовнішим у приготуванні цієї страви залишається свіжість та якість продуктів. Ви можете доповнювати страву ароматною бринзою, солоними шкварками або ж грибами.

У кожній частині Карпат ця страва має свою назву – банош, токан, бануш. Проте смак та насиченість страви залишається незмінними. Приготувати банош вдома не складно, адже ця страва не вимагає багато зусиль.

Як варити банош на сметані?

  • Спершу, ніж почати варити банош, потрібно визначитися на якій основі ви бажаєте приготувати цю страву. Найчастіше люди готують на сметані – колоритніше для закарпатської кухні.
  • Для смачного та насиченого смаку, більшість гуцулів рекомендують використовувати домашню сметану. Наприклад, візьміть півтори склянки сметани, розведіть її з водою та посоліть. Помішуючи, доведіть до кипіння.
  • Згодом висипте кукурудзяну крупу та постійно помішуйте ложкою, бажано дерев’яною. Каша повинна мати густу структуру та відлипати від стінок посудини.

Більшість гуцулів віддають перевагу баношу з грибами та баношу з бринзою та шкварками.

blank

Рецепт баноша з грибами

  • Для приготування цієї страви використовуйте опеньки або шампіньйони. Спочатку варто дрібно нарізати гриби (200 г) та злегка обсмажити на рослинній олії.
  • Сметану (800 мл), розведену з водою (200 мл), доведіть до кипіння, а потім зменште вогонь до мінімального.
  • Плавно висипайте кукурудзяну крупу (250 г), помішуючи дерев’яною ложкою або лопаткою. Посоліть. Варіть його протягом 5-7 хвилин.

Якщо каша відстає від стінок посудини та на її поверхні з’явилися жирні краплі масла – це означає, що страва готова. Висипте її у посудину та зверху додайте грибну піджарку. Банош з грибами готовий!

Як приготувати банош з бринзою та шкварками

Ви можете приготувати банош за попереднім рецептом або ж трішки його видозмінити. Правила варіння кукурудзяної каші залишаються незмінними.

  • Розведіть сметану (1,5 склянки) з водою (125 мл), посоліть та доведіть до кипіння. Плавно висипайте кукурудзяну крупу та перемішуйте дерев’яною лопаткою.
  • Приготувавши кашу, посипте зверху соленою бринзою, підсмаженими шкварками та зеленню (за бажанням). Страву бажано подавати у глиняній посудині.

А ви колись коштували банош?

[cooked-recipe-list show=”10″ width=”600px” style=”modern” hide_author=”true”]

Прокрутка до верху