мак у тарілці

Вареники з маком і медом: магічний рецепт з давнини

мак у тарілці

Вареники з маком і медом: магічний рецепт з давнини

Цей рецепт вареників з маком походить певно з Туреччини – там здавна традиційно готували дюш-вар на кислому молоці. Білесенькі й товстенькі, м’які й досить величенькі – так виглядають вареники з маком на кислому молоці й соді.
5 з 1 оцінки
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Ключове слово: вареники, мак, мед
Підготовка: 40 хвилин
Приготування: 15 хвилин
Загальний час: 55 хвилин
Порції: 4 особи

Інгредієнти для рецепту

  • 400 ml кислого молока
  • 400 g муки
  • 1 щіпка солі
  • 1 tbsp соди
  • 150 g маку
  • 100 g цукру
  • 5 tbsp меду

Кроки приготування

  • Кисле молоко розмішуємо з содою й сіллю, додаємо муку й замішуємо еластичне тісто для вареників.
  • Мак перетираємо на ручному млині або електричною кавомолкою. Правильна начинка для вареників з маку має бути розсипчастою. Тому до маку з цукром потрібно додати лише 0,5-1 ч. л. гарячої води, аби цукор не розтанув.
  • З тіста робимо ковбаску, ріжемо на шматочки, розкачуємо так, щоб вийшли великі кружальця завтовшки 0,7-1,0 см діаметром 9-10 см. Начинки беремо досить багато – до 2 чайних ложок, та заліплюємо.
  • Найскладніший етап, щонайменша неточність може зіпсувати всі старання. У киплячу воду закладаємо вареники. Сенс у тому, щоб: • Вареники не спливали над поверхнею води – тому весь час їх намагаємося шумівкою занурити у воду. • Виймаємо вареники через 1,5 (!) хвилини після закипання дуже швидко, викладаємо на сухий чистий рушник. І так же швидко перевертаємо на інший бік, щоб вареники якомога скоріше стали сухими. Переварені вареники виглядають глянцевими, стають твердими.
  • За рецептом вареники з маком смакують з медом. Справжній рідкий мед буває лише одразу після викачування. А той, що затвердів, розігрійте на водяній бані. Тільки температура води повинна бути до 50°С, щоб мед не втратив свої цілющі властивості.

Ви берете ще теплий вареничок, вмочаєте у рідкий мед і смакуєте. Поєднання трохи розсипчастого маку й справжнього меду створює неповторний, гіркувато-солодкий післясмак. Цей рецепт досить складний, потрібно добряче натренуватися, але того вартує.

Прокрутка до верху