blank

Як приготувати спаржу?

Спаржа, чи як прийнято було казати на Заході Україні – шпараґи, популярний у всьому світі сезонний овоч з дуже особливою репутацією – вишуканої страви для поціновувачів з тонким та делікатним смаком. Спаржа вважається доволі елітним продуктом у всіх країнах, в основному через непростий та затратний спосіб вирощування і, відповідно, вартість її є досить високою.

Проте сезон спаржі дуже короткий, а смакові та харчові якості – дуже високі, тому, якщо матимете нагоду – скористайтесь нею. Не варто купувати імпортовану спаржу, що вже багато днів лежить на прилавку супермаркета. Ви ризикуєте розчаруватися. Сьогодні в Україні немало фермерів вирощуюсь свою спаржу виняткової якості і при бажанні ви можете отримати щойно зібраний, свіжий продукт, фактично з поля до столу. 

blank

Спаржа – що це за овоч і з цим його їсти?

Існує три види спаржі : зелена, фіолетова ті біла. Кожна з них смакує по різному, хоч способи приготування дуже схожі. Найдорожчою і найсмачнішою вважається біла спаржа, спосіб її вирощування найскладніший – весь час вона перебуває повністю в землі і зовсім не бачить сонця.

Список харчових якостей спаржі довгий, цей овоч надзвичайно корисний. Спаржа м’яко та природно очищує наш організм завдяки м’яким волокнам, зокрема інуліну, що дуже ефективно стимулює та регулює роботу кишківника. 

blank

Спаржа багата на фолієву кислоту або вітамін В9 та вітамін С. Вживання продуктів, збагачених вітаміном В9 особливо важливе в першому триместрі вагітності, а вміст фолієвої кислоти у консервованій спаржі фактично такий самий, як у свіжій після термічної обробки.

Спаржа містить також антиоксиданти: флавоноїди та каротиноїди. Але вони є лише у тих сортах, що мають колір: фіолетова та зелена спаржа містять набагато більше флавоноїдів та каротиноїдів, аніж біла (те саме стосується вмісту вітаміну С). Також спаржа вона багата на калій, фосфор, магній та цинк.

Як приготувати спаржу покроково

Для того, щоби отримати бажаний результат та максимально насолодитись готовою стравою, вам потрібно дотримуватись низки правил під час приготування спаржі. Якщо ви готуєте білу спаржу – ретельно обітріть від землі кожне стебло паперовим або кухонним рушником. На зеленій та фіолетовій спаржі землі, зазвичай, немає.

blank

Нижній край потрібно зрізати і викинути, тому що він жорсткий. У зеленій спаржі доводиться зрізувати не менше 2 см, у білій – менше, вона ніжніша і м’якша. Але в процесі ви побачите, скільки потрібно відрізувати – край стебла повинен бути хрумким та м’яким.

Наступне, що вам потрібно зробити – почистити кожне стебло. Якщо ви готуєте спаржу відразу після того, як вона була зібрана – її можна не чистити. З часом стебла стають волокнистими і якщо ваша спаржа вже лежить в холодильнику декілька днів – її варто почистити.

Без якісного ножа для чищення овочів вам не обійтись. Тонко чистите кожне стебло десь від середини до низу, знімаючи тоненьку шкірочку. В самому низу, якщо кінці стебла все ще жорсткуваті, зістругуєте трохи більше.

blank

Тепер ваша спаржа готова для того, аби її бланшувати. Найкраще зв’язати пучок не перетискаючи стебла, так вам буде просто витягти спаржу з киплячої води, не переваривши її та не пошкодивши стебел.

Як варити спаржу?

Варити спаржу потрібно в підсоленій киплячій воді 4-8 хвилин, білу трохи довше, ніж зелену. Якщо ви любите овочі хрумкими і трішки недовареними – готуйте не більше 5 хвилин. Після того, як ви вийняли пучок з каструлі, можна опустити його на пару секунд у льодяну воду, щоби зупинити процес варіння. 

Пропонуємо вам приготувати спаржу за класичним рецептом, з яйцями пашот та соусом муселін.

[cooked-recipe-list show=”10″ width=”600px” style=”modern” hide_author=”true”]

Прокрутка до верху