штолен

Штолен

Традиційний різдвяний штоллен

Штоллен готується за кілька тижнів перед Різдвом. Після повного охолодження, він загортається у плівку та фольгу і так може зберігатись до двох тижнів. 

Смак штоллена з часом лише покращується, волога з сухофруктів добре проникає у тісто. А ром є чудовим природним консервантом.

Інгредієнти для штоллена

Сухофрукти, цукати та горіхи для традиційного різдвяного штоллена можна замочити в ромі на триваліший час 24-48 годин: смак десерту від цього тільки виграє.

Stollenfest у Дрездені влаштовують щорічно вже майже чверть століття. А перший штоллен був спечений ще у 1329 році – це був пісний десерт без молока та масла. 

 

 

штолен

Штолен

Якщо ви шукаєте ідеальний рецепт штоллена і не знаєте на чому зупинитись – можете сміливо припиняти пошуки, тому що ви його знайшли! Домашній рецепт штоллена – цієї фантастичної різдвяної випічки підкорить вас раз і назавжди.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Підготовка: 30 хвилин
Приготування: 2 години 40 хвилин
Загальний час: 3 години 10 хвилин

Інгредієнти для рецепту

Тісто:

  • 235 mg теплого молока
  • 3 tsp активних сухих дріжджів
  • 500 g борошна
  • 1 велике яйце + 2 жовтки
  • 170 g вершкового масла
  • цедра з одного лимона
  • 100 g цукру
  • 2 tsp якісного ванільного екстракту або ванільний цукор з натуральною ваніллю
  • 1 tsp солі
  • 0.5 tsp меленого мускатного горіха
  • ¾ меленого кардамону
  • 0.5 tsp меленої кориці
  • 230 g марципану

Сухофрукти:

  • 250 g родзинок
  • 90 g лимонних цукатів, нарізаних дрібними кубиками
  • 90 g помаранчевих цукатів, нарізаних дрібними кубиками
  • 90 g мигдалю без шкірки, нарізаного плястерками
  • ⅓ склянки темного рому

Глазурування:

  • 100 g розтопленого вершкового масла
  • цукрова пудра

Кроки приготування

  • Якщо мигдаль зі шкіркою, його потрібно почистити. Для цього потрібно занурити горіхи у крутий кипяток і кипятити рівно 1 хвилину, не більше. Після чого відкинути мигдаль на друшляк, добре промити холодною водою, обсушити паперовим рушником, а тоді пальцями зняти шкірку.
  • Замочити в ромі родзинки цукати і горіхи і відставити в бік, поки готуватиметься тісто.
  • Розчинити дріжджі у теплому молоці разом з 2 столовими ложками цукру і залишити на 10-15 хв у теплому місці підрости.
  • Якщо ви користуєтесь комбайном для замішування тіста, змішайте разом в чаші для тіста борошно, решту цукру, яйце, жовтки, ваніль, цедру кардамон, корицю, мускатний горіх, додайте дріжджі з молоком. Змішайте ложкою до однорідності, а тоді вимішувати на режимі замішування тіста 7-8 хвилин. Якщо ви вимішуєте тісто руками - зробіть у борошні заглибину, додайте дріжджі, яйце та жовтки, масло і всі решту інгредієнти і місіть біля 10 хв, тісто повинно бути гладке та однорідне. Сформуйте кулю, легко змастіть її олією або маслом, поклдіть у високу посудину, накрийте рушником і залиште у теплому місці без протягів мінімум на 1 годину. Тісто повинно збільшитись в розмірі вдвічі.
  • Дати стекти рому з сухофруктів та горіхів і добре їх відтиснути, щоби в тісто не попадало багато вологи. Посадити тісто, обмявши його декілька разів і додати горіхи з сухофруктами, акуратно перемісити. Якщо тісто стало надто вологим, додати трішки борошна, але бути обережними, щоби не зробити тісто загустим. При місінні воно повинно легко відставати від стінок посудини.
  • Викласти тісто на присипану борошном робочу поверхню і розділити його на дві однакові частини. Якщо ви використовуєте в рецепті марципан, розділіть його на дві рівні частини і сформуйте з них ковбаски. Розкачати кожну частину тіста в овали товщиною приблизно 2-3 см, покласти марципан по ценрту і обгорнути краями тіста так щоби марципанова “ковбаска” опинилась всередині штоллена.
  • Застелити форму, на якій будуть пектись штоллени, пергаментом, викласти їх на форму залишаючи достатньо місця між ними і залишити рухатись на 40-60 хвилин у теплому місці без протягів. Коли штолени виростуть, забрати родзинки, що виступають з тіста, тому що під час випікання вони горітимуть.
  • Поки штолени ростуть, нагріти духовку до 180 градусів. Випікати штолени протягом 30-40 хвилин, поки вони не стануть гарного золотого кольору. Дати постояти 5 хвилин, тоді попроколювати їх зубочисткою в багатьох місцях. Це допоможе маслу проникнути всередину, тоді добре змастити штолени розтопленим теплим маслом і відразу щедро посипати цукровою пудрою, втираючи її по всій поверхні штоллена.
Прокрутка до верху