Як прикрасити паску?

Три паски і галунки на Великдень

Паска, обрядовий великодній хліб, займає центральне місце серед святкових великодніх страв у багатьох християнських країнах. Форма його різниться, залежно від традиції, а от символізм той самий.  Що символізує паска?

Той хліб, який апостоли, протягом сорока днів до воскресіння Ісуса Христа, клали на стіл, як символ присутності серед них Спасителя. Таким чином, у християнській традиції, хліб на великодньому столі символізує Воскресіння Христове і присутність Бога поміж нас. 

Чим прикрасити паску?

Певна річ, раніше хліб був пісний і сьогоднішня версія паски, здобної і красиво оздобленої – його святкова адаптація. В українській культурі випіканню паски завжди надавалась особлива увага, цей процес був сильно ритуалізованим і вимагав дотримання строгих правил, а рецепти паски передавались з покоління в покоління.

Великодні традиції та обряди відмінні у різних регіонах України, проте випікання паски залишається незмінним атрибутом Великодніх свят для всіх українців. І незмінним залишається бажання приготувати паску, що стане окрасою великоднього кошика.

Традиція прикрашати паску давня, але, певна річ, тенденції та мода змінюються і сьогодні ми маємо тисячу і один спосіб, як прикрасити паску традиційно, зі смаком та водночас оригінально. 

Прикраси на паску з тіста

Традиційно в Україна паски оздоблювали виключно прикрасами з тіста або робили гладкими, змащуючи перед випіканням збитим яйцем. Звичай оздоблювати паску чимось іншим, крім прикрас з тіста, з’явилась фактично у наші дні.

Наші предки прикрашали паски виготовленими з тіста ріжками, рослинними орнаментами чи птахами, проте такі прикраси вимагають певної вправності та технологічних нюансів : щоби тісто, з яких виготовляється декор, не розповзлось під час випікання, воно повинно бути твердішої консистенції. В деяких регіонах паски були оздоблені, як коровай. 

blank

Проте в наші дні все більшою популярністю користується оздоблення паски білою помадкою та різноманітними декоративними елементами. Прикрашання паски помадкою – спосіб не лише естетичний, але і дуже практичний, адже дозволяє нам дати волю фантазії і розмістити поверх паски такий декор, який нам до вподоби. Це можуть бути кондитерська посипка, різновидів якої є безліч, горіхи, цукати, шматочки сухофруктів тощо. 

Існує декілька способів приготування помадки для пасок, всі вони доволі прості і швидкі. Ось декілька найпопулярніших рецептів помадок для пасок. Якщо біла глазур видається вам надто скучною і хочеться додати їй якогось відтінку – в кінці приготування глазурі капність каплю чи дві харчової фарби або соку буряка. Насиченість кольору можете регулювати залежно від вподобань.

blank

Дуже гарно та нетипово виглядають паски прикрашені шоколадною помадкою. Її краще приготувати з желатином, це додасть еластичності і суха помадка не кришитиметься. Для цього залийте 10 гр желатину двома столовими ложками води, розмішайте і дайте набухнути. У каструльці з не дуже тонким дном змішайте 150 гр цукру, 170 мл води і 100 мл 30 % вершків. Помішуючи, на середньому вогні, доведіть до кипіння і дайте цукру розчинитись.

Коли суміш дійде до кипіння, додайте 65 гр порошку какао без грудочок. Дуже ретельно розмішайте до однорідності та зніміть з вогню. Додайте набухлий желатин та добре розмішайте. Жодних грудочок в суміші не повинно бути. Вистудіть глазур до 35-40 градусів і полийте паски.

blank

Є прості правила, яких важливо дотримуватись при покритті паски помадкою:

  • Перед тим, як наносити помадку, дайте паскам повністю охолонути.
  • Якщо ви плануєте поверх помадки розміщувати на пасці ще якийсь декор, то потрібно це робити відразу після покриття пасок, поки глазур не застигла.

Ідеї, як прикрасити паску

Якщо ви все ще не вирішили, як прикрасити паску зверху, ми з радістю поділимось з вами декількома ідеями.

Ви схильні до мінімалізму, не хочете відступати від традицій і вам до вподоби паска без помадки? Просто змастіть її перед випіканням збитим вилкою білком і отримаєте глянцеву гладку поверхню. Чи можете зробити якусь оздобу з тіста. Можна змастити вже готову паску білком і просто посипати кондитерською посипкою, однотонною чи різнокольоровою. 

blank

Вам хочеться зробити щось сучасне, нетрадиційне? Оздобити паску так, щоби вона пасувала до ваших естетичних смаків чи відповідала модним тенденціям в декорі? У вас є під руками безліч матеріалів та інструментів. Ви можете вибрати відтінок помадки та посипки так, аби додати вишуканості, не відходячи від традиційності.

blank

Ви можете піти нетрадиційним шляхом і вибрати форму паски, яка вам більше до вподоби. Можна загорнути паску в декоративний папір, обв’язавши кольоровою стрічкою чи красивим шнурком. Вибрати ті елементи декору, що вам більше до вподоби.

Не бійтесь експериментувати, тому що все, що видається нам традиційним сьогодні, було колись новаторським.

blank

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Прокрутити вгору