Наполеон або Мільфей
Торт Наполеон відомий в Італії та Франції як Millefeuille – Мільфей, тобто 1000 шарів (листів). Називають Наполеон також Vanilla Slice – Ванільний слайс.
Хочете отримати хрусткі коржі – промащуйте торт перед самою подачею. Хочете соковиті та м’які – дайте торту Наполеон просочитися щонайменше кілька годин, а краще всю ніч.
Таємниці справжнього Наполеона
Всі інгредієнти надто для класичного Наполеона дуже важливі. Вершкове масло, справді, дешевше замінити маргарином, але смак буде іншим.
Горілку в тісто потрібно додавати обов’язково – для кращої шаруватості, а коньяк у крем – для тонкого смаку й аромату. Тоді й Наполеон вийде дуже смачним.
Торт Наполеон вийде особливо ніжним, якщо використовувати не один вид крему, а два. Наприклад, масляний та сметанний, зі згущеним молоком та заварний.
Торт Наполеон
Інгредієнти для рецепту
Тісто для торта Наполеон:
- 750 g пшеничного борошна
- 600 g вершкового масла або маргарину
- 2 яйця
- 1 tsp солі
- 1,5 tbsp оцту
- 220 ml води
- Ванільний цукор
Крем для торта Наполеон:
- 1 l молока
- 300 g цукру
- 4 яйця
- 120 g борошна
- 320 g вершкового масла
- 3 tbsp цукрової пудри
- Ванільний цукор
Кроки приготування
- Готуємо листкове тісто швидкого приготування для торта Наполеон. У мірну кружку розбиваємо яйця, додаємо сіль, оцет та перемішуємо. Додаємо крижану воду та все добре збиваємо виделкою. Ставимо суміш у холодильник.
- На стіл висипаємо просіяне борошно. Весь час занурюючи охолоджене вершкове масло або маргарин у борошно, натираємо його на грубій тертці. Злегка перемішуємо.
- Натертий маргарин з борошном збираємо гіркою, робимо поглиблення. Виймаємо з холодильника підготовлену рідину, наливаємо порціями в поглиблення. Тісто не можна місити! Акуратно піднімаємо тісто з різних сторін до середини, складаємо шарами та притискаємо. Утворюємо просто ком тіста.
- Кладемо тісто для коржів Наполеона в целофановий пакет і відправляємо на 2 години в холодильник, краще витримати 10-12 годин.
- Приготуємо заварний крем для торта Наполеон. Каструлю промиваємо холодною водою, наливаємо молоко, додаємо цукор. Ставимо каструлю на вогонь, весь час перемішуємо до повного розчинення цукру, зменшуємо вогонь і залишаємо молоко нагріватися.
- У миску розбиваємо яйця, додаємо борошно, перемішуємо (не збиваємо) міксером до утворення однорідної суміші.
- Вливаємо в суміш трішки гарячого молока з цукром, перемішуємо, додаємо ще молоко, перемішуємо і виливаємо цю суміш в каструлю. Ставимо каструлю на вогонь і, весь час перемішуючи вінчиком, варимо крем до загустіння.
- Знімаємо з вогню, охолоджуємо. Додаємо у заварний крем 20 г вершкового масла, перемішуємо, переливаємо крем в миску, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо остигати до кімнатної температури.
- Приступаємо до випікання коржів для торта Наполеон. Виймаємо тісто з холодильника. На стіл, присипаний борошном, кладемо порцію тіста. Тісто і качалку теж присипаємо борошном. Розкачуємо тісто в пласт товщиною приблизно 2-3 мм, за розміром дека. Або вирізаємо за допомоги форми чи звичайної широкої тарілки круглий пласт.
- На коржі робимо маленькі проколи виделкою. Випікаємо коржі для Наполеона у розігрітій духовці при температурі 200-220°С протягом 20-25 хвилин.
- Готові коржі охолоджуємо. Корж для посипання випікаємо на кілька хвилин довше.
- Заварний крем вже охолов до кімнатної температури. Приготуємо масляний заварний крем для торта Наполеон. Збиваємо міксером решту 300 г м'якого вершкового масла.
- У збите масло потроху додаємо заварний крем, кожен раз збиваючи в щільну масу. В процесі збивання додаємо ванільний цукор.
- Збираємо торт Наполеон. Змащуємо коржі кремом, а на завершення боки та верх торта.
- Корж, який випікали для посипання, подрібнюємо та додаємо цукрову пудру. Перемішуємо та обсипаємо боки та верх торта підготовленої крихтою.
- Можна також прикрасити торт Наполеон ягодами: малиною, полуницею, виноградом, зробити трояндочки з крему.
- Торт Наполеон можна також приготувати з фруктовим прошарком.Нарізаємо торт гострим ножем-пилкою. Подаємо смачний, всіма улюблений торт Наполеон на десерт з чаєм або кавою.