Журек – традиційний польський суп. Насичений та ароматний суп журек готують у кожному регіоні. Суп журек може бути скромним – пісний варіант з грибами. Або ж поєднувати в собі безліч смаків копчення, хліба, лісових грибів.
Кухня Польська
Ключове слово журек
Підготовка 15 хвилинхвилин
Приготування 1 годинагодина
Загальний час 1 годинагодина15 хвилинхвилин
Servings 5осіб
Інгредієнти для рецепту
Для закваски
100gборошна житнього
1скибка житнього хліба
3зубчики часника
2qtлистя лаврового
2qtперцю духмяного
250mlводи гарячої
1lхолодної кип’яченої води
Для супу
500mlзакваски
3qtморкви
3qtкартоплі
1qtцибулі
3qtяєць курячих, зварені круто
7qtгрибів сушених білих
4qtковбасок, можна копчені
200mlсметани
1tbspмайоран
3часника
2qtлиста лаврового
Зелень
Сіль
2lводи
Кроки приготування
У банку засипаємо житнє борошно, вливаємо склянку гарячої (але не окріп) води та перемішуємо до однорідної маси. Поступово підливаючи холодну воду, все перемішуємо.
Банку накриваємо марлею та встановлюємо в тепле місце для бродіння. Цей процес зазвичай проходить від 4 до 8 діб. Закваску слід мішати 1-2 рази на добу.
Готову закваску проціджуємо, заливаємо в зручний посуд і зберігаємо в холодильнику.
Вимиті білі гриби замочуємо у воді на ніч. У воді, в якій вони мокли, зранку відварюємо їх протягом години.
Готувати суп журек починаємо з ковбасок, відварюємо їх 30-40 хвилин на малому вогні. Виймаємо. Можна обсмажити на сковороді.
Нарізаємо цибулю, моркву та картоплю кубиками. Кидаємо у воду від ковбасок.
Яйця очищаємо від шкарлупи та ріжемо навпіл. Часник пропускаємо через прес. Нарізаємо зелень.
У бульйон наливаємо закваску, відвар грибів, додаємо майоран, перчимо та солимо, варимо 5-10 хвилин.
Додаємо часник у сметану та перемішуємо, а потім сметану в суп, доводимо до кипіння. Щоб сметана в супі не зварилася, спочатку у сметану додаємо кілька ложок гарячого супу, розмішуємо, а лише потім заливаємо в суп.
Повертаємо порізані ковбаски у суп журек, додаємо зелень. Суп готовий.
Смачні рецепти супу журек
Рецептів польського супу журек – дуже багато. Як і у випадку українського борщу, кожна господиня закладає в суп журек те, що їй підкаже фантазія.
Чим довше бродить кисла житня закваска, тим більш вираженим буде смак супу. Якщо у вас немає часу на приготування домашньої закваски, її можна купити.
Журек найсмачніший наступного дня після приготування, коли всі смаки гармонійно поєдналися.
Як подавати суп журек
У суп журек можна додати білу ковбасу, сало або шматочки квашеної капусти.
Журек добре поєднується з хрустким хлібом. Суп журек також можна подавати з додаванням кислих огірків або маринованих грибів.
View Comments
То є справжній журек. Супер.