кетчуп домашній

Домашній кетчуп

Томатний кетчуп – різноманітні домашні рецепти 

Використовуючи базовий рецепт кетчупу на зиму, можна експериментувати й додавати ваші улюблені прянощі та ароматні трави – базилік, м’яту, чабер, мускатний горіх, сухий часник, корицю.

Кетчуп: то все ж таки томати чи помідори? 

Походять помідори з Центральної та Південної Америки, де їх вирощували вже у V столітті до н. е. й називали «томатль» – схоже до нашої назви томати. До Європи томати потрапили лише у XV сторіччі, французи назвали їх «помо доро», що означає «золотисте яблуко». І лише 100 років тому назад помідори стали повноцінною овочевою культурою. Сьогодні відомо понад 600 різноманітних сортів помідорів. А правильно – і томати, і помідори.

кетчуп домашній

Домашній кетчуп

Основою кетчупу є, звичайно, помідори. Кетчуп додають у перші й другі страви, салати й піцу. М’ясо, смажена риба, фарширований перець, шашлики з кетчупом смакують зовсім по-іншому.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Європейська, Італійська, Українська
Підготовка: 35 хвилин
Приготування: 50 хвилин
Загальний час: 1 година 25 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 3 kg помідорів
  • 100 g цукру
  • 10 гвоздик
  • 1 tbsp виноградного оцту
  • 6 духмяних перців (горошками)
  • 6 чорних перців (горошками)
  • дрібка гострого червоного перцю
  • сіль

Кроки приготування

  • Для класичного кетчупу вибираємо великі червоні стиглі помідори з щільним м’якушем. Вкладаємо їх у велику миску, заливаємо окропом на 1-2 хвилини. Потім холодною водою – має відшаруватися товста зовнішня плівка.
  • Очищаємо помідори від плівки, розрізаємо на часточки й акуратно вирізаємо насіння. Якщо насінини залишаться, кетчуп матиме не дуже приємний вигляд.
  • Подрібнюємо помідори блендером до однорідної маси. Щоб вилучити всі рештки насіння, пюре додатково можна протерти крізь сито.
  • Всі спеції ретельно розтираємо у ступці.
  • Вкладаємо томатну масу у каструлю з товстим дном та варимо на середньому вогні, часто помішуючи.
  • Через 35-40 хвилин додаємо спеції, цукор, сіль, оцет, варимо ще трохи. Перевіряємо на смак і залишаємо ще трохи на вогні.
  • Викладаємо кетчуп у стерилізовані банки й закатуємо.
Прокрутка до верху