Рецепт бограчу

Бограч: багато м’яса і багато паприки

Рецепт бограчу

Бограч: багато м’яса і багато паприки

Бограч – рецепт національної угорської страви, популярної в Закарпатті, нині відомої на всю Україну. Насправді схожі страви є й в інших кухнях світу – плов, печеня. Але справжній бограч приготувати можна лише на відкритому вогні. Скоріше записуйте рецепт бограча та смакуйте з задоволенням.
5 з 1 оцінки
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Угорська
Ключове слово: бограч, угорська кухня, яловичина
Підготовка: 25 хвилин
Приготування: 5 години 30 хвилин
Загальний час: 5 години 55 хвилин
Порції: 5 осіб

Інгредієнти для рецепту

  • 1 кг нежирної свинини або яловичини без кісток
  • 2 л бульйону з ратиць
  • 100 гр свинячого жиру або бекону
  • 3 цибулини
  • 4 шт солодких переців
  • 2 морквини
  • 1 кг картоплі
  • мука
  • 1 яйце
  • кмин, часник, паприка, сіль, перець, зелень.

Кроки приготування

  • Крок 1. Засмажка Візьміть великий казанок… У розтопленому жирі обсмажуємо цибулю, додаємо паприку, трохи води, слідкуємо, щоб утворився золотавий колір.
  • Крок 2. Тушкування Далі кладемо м’ясо, порізане невеликими шматочками, перетертий часник, кмин, заливаємо водою й тушкуємо. Пам’ятаємо, що за рецептом бограч має тушкуватися, а не варитися, води потрібно трошки.
  • Крок 3. Овочі Нарізаємо кубиками картоплю, солодкий перець, помідори.
  • Крок 4. Чипетке Замішуємо круте тісто з муки, яєць та солі – чипетке. Відщипуємо маленькі шматочки, обкачуємо у муці й залишаємо підсихати.
  • Крок 5. Бограч – це гуляш Коли м’ясо вже майже приготувалося, додаємо картоплю й підсмажуємо. Згодом для необхідної густини заливаємо кістковий бульйон, кладемо помідори, моркву й перець. Постійно підливаємо у бограч потроху бульйон або воду, щоб не пригоріло.
  • Крок 6. Додаємо чипетке ( домашнє тісто ), тушкуємо, солимо, додаємо ще спеції та багато зелені. Смачного!
    Бограч

 

Бограч – смачна історія

Як розповідає легенда, якось турецький кухар готував суп та випадково помилився і додав дуже багато паприки. Суп вийшов надзвичайно гострим, і всі відмовилися їсти бограч. 

Тоді турки віддали їжу полоненим угорцям, які скуштувавши її, а згодом зробили бограч національною стравою.

Бограч – рецепти смачної закарпатської страви

Сьогодні класичний рецепт бограча – це не тільки страва закарпатської кухні, але й частина угорських мотивів. 

Сама назва страви перекладається як «казан», і дійсно, зварений суп бограч у казані на відкритому вогні є дуже смачним. 

Як приготувати бограч на плиті

Більшість людей вважають, що варити бограч потрібно тільки за давніми традиціями. Проте, ви завжди можете приготувати бограч вдома.

Спочатку обсмажуйте м’ясо для бограча, згодом додайте цибулю та тушкуйте разом. Додайте спеції, воду, часник, тмин та продовжуйте тушкувати. Помідори потрібно обшпарити окропом та зняти шкірку. 

Поріжте овочі кубиками та поступово додавайте до каструлі. Потім додайте у бограч порізане тісто та тушкуйте ще деякий час. Має вийти наваристий бограч-гуляш, а не рідкий суп.

Прокрутка до верху