Торт «Захер» – вишуканий австрійський десерт
Існує безліч різновидів торта «Захер». Є навіть і такі рецепти, у яких не дуже переймаються тонкощами, й всі інгредієнти для бісквіта просто збивають міксером, додаючи розпушувач. Але оригінальний рецепт власники надійно тримають у секреті. Найбільшою тайною й досі лишається склад шоколадної глазурі, яка виготовляється з трьох сортів шоколаду.
Шоколадний торт «Захер» – дивні рекорди
Найбільший весільний торт «Захер» складався з 12 найсмачніших ярусів. А торт діаметром 2, 5 м навіть занесений у Книгу рекордів Гіннеса. Sachertorte отримав назву празький або «Прага» за назвою ресторану, де торт «Захер» вперше був приготований.
Торт «Захер»
Рецепт цього вишуканого десерту випадково вигадав учень кондитера 16-річний Франц Захер ще у 1832 році. І, як часто трапляється, рецепт забули на десятиліття. Проте через 100 років навіть відбулися судові процеси з приводу права використання оригінальної назви торту «Захер».
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 6 яйця
- 150 g борошна
- 200 g цукру
- 200 g абрикосового джему
- 300 g чорного шоколаду
- 170 g вершкового масла
- 1 лимон
- ванільний цукор
Кроки приготування
- Для приготування бісквіту шоколад ламаємо на дрібні шматочки й розтоплюємо на водяній бані разом з вершковим маслом.
- Відокремлюємо білки від жовтків.
- Окремо збиваємо жовтки з половиною цукру й ванільним цукром.
- Додаємо до збитих жовтків розтоплений шоколад з маслом і ще збиваємо 1-2 хвилини.
- Просіяне борошно додаємо до отриманої маси й розмішуємо ложкою.
- Збиваємо окремо білки з рештою цукру й декількома краплями лимонного соку.
- Далі з’єднуємо білки з шоколадною масою. Найкраще це робити, як у рецепті звичайного бісквіту – до білків потрошку додаємо шоколадну масу, а не навпаки. Це гарантія того, що бісквітний корж буде правильним.
- У підготовлену форму викладаємо тісто й ставимо у розігріту духовку. Випікаємо при температурі 160-180°С. Через 30-40 хвилин можна перевірити готовність дерев’яною шпажкою.
- Коли шоколадний бісквіт прохолоне, розрізаємо його навпіл і змащуємо абрикосовим джемом. З’єднуємо дві половинки і змащуємо джемом торт повністю.
- Для приготування глазурі розтоплюємо на водяній бані шоколад і вершкове масло. Виливаємо глазур на торт і розрівнюємо лопаткою.
- Подаємо охолодженим, прикрашаємо домашнім морозивом, ягодами, збитими вершками.