торт захер

Торт «Захер»

Торт «Захер» – вишуканий австрійський десерт 

Існує безліч різновидів торта «Захер». Є навіть і такі рецепти, у яких не дуже переймаються тонкощами, й всі інгредієнти для бісквіта просто збивають міксером, додаючи розпушувач. Але оригінальний рецепт власники надійно тримають у секреті. Найбільшою тайною й досі лишається склад шоколадної глазурі, яка виготовляється з трьох сортів шоколаду.

Шоколадний торт «Захер» – дивні рекорди

Найбільший весільний торт «Захер» складався з 12 найсмачніших ярусів. А торт діаметром 2, 5 м навіть занесений у Книгу рекордів Гіннеса. Sachertorte отримав назву празький або «Прага» за назвою ресторану, де торт «Захер» вперше був приготований.

торт захер

Торт «Захер»

Рецепт цього вишуканого десерту випадково вигадав учень кондитера 16-річний Франц Захер ще у 1832 році. І, як часто трапляється, рецепт забули на десятиліття. Проте через 100 років навіть відбулися судові процеси з приводу права використання оригінальної назви торту «Захер».
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Європейська
Підготовка: 35 хвилин
Приготування: 40 хвилин
Загальний час: 1 година 15 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 6 яйця
  • 150 g борошна
  • 200 g цукру
  • 200 g абрикосового джему
  • 300 g чорного шоколаду
  • 170 g вершкового масла
  • 1 лимон
  • ванільний цукор

Кроки приготування

  • Для приготування бісквіту шоколад ламаємо на дрібні шматочки й розтоплюємо на водяній бані разом з вершковим маслом.
  • Відокремлюємо білки від жовтків.
  • Окремо збиваємо жовтки з половиною цукру й ванільним цукром.
  • Додаємо до збитих жовтків розтоплений шоколад з маслом і ще збиваємо 1-2 хвилини.
  • Просіяне борошно додаємо до отриманої маси й розмішуємо ложкою.
  • Збиваємо окремо білки з рештою цукру й декількома краплями лимонного соку.
  • Далі з’єднуємо білки з шоколадною масою. Найкраще це робити, як у рецепті звичайного бісквіту – до білків потрошку додаємо шоколадну масу, а не навпаки. Це гарантія того, що бісквітний корж буде правильним.
  • У підготовлену форму викладаємо тісто й ставимо у розігріту духовку. Випікаємо при температурі 160-180°С. Через 30-40 хвилин можна перевірити готовність дерев’яною шпажкою.
  • Коли шоколадний бісквіт прохолоне, розрізаємо його навпіл і змащуємо абрикосовим джемом. З’єднуємо дві половинки і змащуємо джемом торт повністю.
  • Для приготування глазурі розтоплюємо на водяній бані шоколад і вершкове масло. Виливаємо глазур на торт і розрівнюємо лопаткою.
  • Подаємо охолодженим, прикрашаємо домашнім морозивом, ягодами, збитими вершками.
Прокрутка до верху