Суп том ям – неймовірне задоволення для гурманів
Суп том ям з легким цитрусовим ароматом придумали варити в Таїланді, але він уже давно поширився на всі світові ресторани.
Пікантний суп том ям має оригінальний смак і яскраво виражену гостроту. Том ям відомий тим, що в ньому гармонійно поєднуються п’ять основних смаків: солодкий, кислий, гіркий, пряний і солоний.
Дослівно назва супу том ям перекладається як кип’ячений гострий тайський салат.
Екзотичний суп том ям – рецепти
Існує багато різновидів супу том ям: з куркою, рибою, найрізноманітнішими морепродуктами, грибами шиїтаке або печерицями.
Том ям – це суп, який вважається одним із найгостріших у світі. Але ви завжди можете приготувати суп том ям менш гострим.
Суп том ям
Кожен кухар готує екзотичний суп том ям індивідуально, додаючи певні інгредієнти тайської кухні, інколи доповнюючи страву кокосовим молоком. Читайте, як приготувати суп том ям з креветками – рецепт українською, з інгредієнтами, удосконаленими під наші вимоги.
Print
Pin
Rate
Ingredients
- 500 g очищених креветок
- 100 g печериць
- 2 tbsp тайської пасти чилі
- 2 qt перцю чилі
- 2 лайми
- 4 tbsp рибного соусу
- 2 стебла лемонграсу (або шкірка лимона, лайма)
- 1 корінь галангалу (або імбиру)
- 7 qt листя лайма (або ефірна олія лайма, цедра лайма)
- 1 l курячого бульйону
- 4-5 помідорів черрі
- Кінза
- Зелена цибуля
Instructions
- Стебла лемонграсу, корінь галангалу миємо та нарізаємо невеликими шматочками.
- Печериці та помідори миємо та нарізаємо скибочками.
- Перець чилі промиваємо під холодною проточною водою, зрізаємо верхню частину, чистимо та нарізаємо тонкими кільцями.
- Лайм миємо та вичавлюємо сік.
- Кінзу і зелену цибулю миємо та подрібнюємо.
- У каструлю наливаємо курячий бульйон і доводимо до кипіння.
- Додаємо шматочки лемонграсу, галангалу, листя лайма. Перемішуємо та доводимо до кипіння. «При готуванні супу том ям слід постійно пробувати страву, і додавати інгредієнти поступово. Тільки так вийде добитися ідеального смаку»
- Додаємо нарізані печериці, рибний соус і тайську чилі-пасту. Знову доводимо до кипіння та варимо 3 хвилини, помішуючи.
- Тепер додаємо креветки (цілком, не різані), помідори, сік лайма і кільця перців чилі. Варимо 3-4 хвилини та знімаємо каструлю з вогню. «Щоб зробити смак супу трохи м'якше, можна додати кокосове молоко або вершки – близько 100 г, але це не обов'язково»
- Суп том ям готовий! Залишається тільки розлити по тарілках, посипати зверху кінзою, зеленою цибулею, можна і петрушкою.