Справжній суп харчо готується на спеціальній заправці тклапі – засушене на сонці пюре зі сливи ткемалі. Якщо не маєте можливості добути тклапі, приготувати суп харчо можна з соусом ткемалі.
Грузинський суп харчо – дуже гостра страва, яка припаде до смаку усім любителям перцю та часнику.
Суп харчо грузинською означає яловичий суп
Суп харчо класичний готують обов’язково з яловичини. Але є рецепти супу харчо також з куркою, свининою, індичкою.
Хмелі-сунелі слід додавати у суп харчо, коли звариться рис. Дайте страві трохи постояти на маленькому вогні, а вже в тарілці посипайте суп харчо свіжою кінзою.
У різних областях Грузії готують суп харчо по-різному. Ми представляємо класичний грузинський рецепт супу харчо українською зі звичних для нашого столу інгредієнтів. Можна використовувати яловичину, якщо хочете суп харчо нежирний, баранину – харчо буде більш поживним та калорійним. Помідори у рецепті супу харчо додають необхідну кислість замість аличі. Або можна використовувати чорнослив чи гранатовий сік. І не варто забувати головний секрет, як приготувати суп харчо в домашніх умовах – пряних спецій і зелені не шкодувати.
Підготовка 15 хвилинхвилин
Приготування 1 годинагодина47 хвилинхвилин
Загальний час 2 годинигодини2 хвилинхвилин
Інгредієнти для рецепту
500gяловичини
2ріпчастих цибулі
4tbspрису
500gпомідорів
100gволоських горіхів
50gкореня селери
2tspтоматної пасти
0,5стручка гострого перцю
50gвершкового масла
Лавровий лист
Кріп, петрушка на смак
5зубчиків часнику
Чорний перець, сіль
Спеції, хмелі-сунелі
Кроки приготування
М'ясо ріжемо шматочками та опускаємо в каструлю з 3 л води. Включаємо максимальний вогонь і накриваємо каструлю кришкою. Під час закипання бульйону обов'язково прибираємо піну, що утворилася. Солимо.
Очищаємо на нарізаємо корінь селери. Додаємо шматочки селери та стебла петрушки. Вогонь робимо мінімальним, варимо 1 годину під кришкою.
Промиваємо рис холодною водою. Чистий рис заливаємо водою і залишаємо так постояти.
Після 15 хвилин варіння бульйону знімаємо з каструлі кришку та виймаємо стебла петрушки. Варимо ще 45 хвилин.
Волоські горіхи та цибулю подрібнюємо блендером – окремо одне від одного.
Томати обшпарюємо окропом, залишаємо на 2-3 хвилини та очищаємо від шкірки. Нарізаємо маленькими шматочками.
З половинки гострого перцю вичищаємо насіння, а сам перець подрібнюємо тонкими смужками.
На розігрітій з вершковим маслом сковороді обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Додаємо до неї помідори. Тримаємо під кришкою 5 хвилин.
Після додаємо гострий перець, томатну пасту, чорний мелений перець, солимо та тушкуємо все разом 5 хвилин під кришкою.
Через годину варіння бульйону дістаємо з каструлі м'ясо. Додаємо шматочки яловичини у сковороду до овочів. Перемішуємо і тримаємо під кришкою на вогні ще 5 хвилин.
Додаємо засмажку до бульйону. Під кришкою доводимо до кипіння.
Додаємо рис і варимо на повільному вогні 20 хвилин.
Листя петрушки подрібнюємо та перекладаємо в невеликий посуд. До неї вичавлюємо часник і розминаємо все ложкою.
Через 10-15 хвилин варіння додаємо у каструлю хмелі-сунелі, лавровий лист, подрібнені волоські горіхи та зелень з часником. Вимикаємо газ і даємо готовому супу настоятися під кришкою ще 15 хвилин.
View Comments
Мій улюблений супчик. Смакота неймовірна. Всім рекомендую.