blank

Рецепт шпундри

blank

Рецепт шпундри

Про старовинний рецепт, як готувати шпундру – свинину з буряком, згадував ще Іван Котляревський у своїй славнозвісній Енеїді. Така духмяна м’ясна страва української кухні чудово підійде для ситної вечері – обов’язково варто спробувати!
5 з 2 оцінок
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Українська
Підготовка: 30 хвилин
Приготування: 3 години
Загальний час: 3 години 30 хвилин
Порції: 4 особи

Інгредієнти для рецепту

  • 1 kg свинини – підчеревина або ребра
  • 3 буряки
  • 3 tbsp пшеничного борошна
  • 2 цибулі
  • 2 скибочки житнього хліба
  • 4 tbsp цукру
  • 600 ml теплої води
  • 1 часточка лимона
  • 1 tbsp родзинок
  • 50 g смальцю
  • Перець чорний
  • Сіль

Кроки приготування

  • Для шпундри використовується буряковий квас. Для його приготування натираємо 2 буряки на тертці, додаємо скибочки обсмаженого житнього хліба, цукор, родзинки та теплу воду.
  • Перекладаємо усі інгредієнти у банку, накриваємо марлею та залишаємо для бродіння на 3 дні.
  • Готовий квас проціджуємо.
  • Свинину промиємо, обсушимо, нарізаємо порційними шматочками та обваляємо в борошні.
  • Розігріємо в сковорідці смалець та обсмажимо м’ясо з двох боків до рум’яної скоринки.
  • Буряк поріжемо тонкими скибочками, полиймо лимонним соком. Потім додаємо до м’яса та перемішуємо. Свинина почне забарвлюватися в красивий рожевий колір.
  • Дрібно ріжемо цибулю, додаємо до свинини і ще раз перемішаємо.
  • Заливаємо свинину з овочами буряковим квасом. Перчимо, солимо. Накриваємо сковорідку кришкою та тушкуємо шпундру близько 1,5 години.

Nutrition

Serving: 4g

Шпундра – український делікатес

Свинина, приготована за рецептом шпундри, виходить ніжною, смачною та насиченого червоного кольору. 

Навіть якщо поєднання свинини з буряком вам незвичне, спробуйте – можливо, як раз ця страва буде вам до смаку.

Як подавати шпундру

Неодмінно подавайте шпундру з розсипчастою пшоняною кашею та зеленню.  

Прокрутка до верху