Для шпундри використовується буряковий квас. Для його приготування натираємо 2 буряки на тертці, додаємо скибочки обсмаженого житнього хліба, цукор, родзинки та теплу воду.
Перекладаємо усі інгредієнти у банку, накриваємо марлею та залишаємо для бродіння на 3 дні.
Готовий квас проціджуємо.
Свинину промиємо, обсушимо, нарізаємо порційними шматочками та обваляємо в борошні.
Розігріємо в сковорідці смалець та обсмажимо м'ясо з двох боків до рум'яної скоринки.
Буряк поріжемо тонкими скибочками, полиймо лимонним соком. Потім додаємо до м'яса та перемішуємо. Свинина почне забарвлюватися в красивий рожевий колір.
Дрібно ріжемо цибулю, додаємо до свинини і ще раз перемішаємо.
Заливаємо свинину з овочами буряковим квасом. Перчимо, солимо. Накриваємо сковорідку кришкою та тушкуємо шпундру близько 1,5 години.