Лаваш має походження з Азербайджану, Вірменії, Грузії, Туреччини, проте відомий він і в країнах Азії та Сходу. В національних кухнях випікають його і сьогодні за старовинними рецептами. Лаваш у духовці з найрізноманітнішими начинками – це безсумнівно винахід нашого стрімкого часу. У тоненький лаваш загортаємо будь-яку начинку, відправляємо у духовку на декілька хвилин і швидкий смачний перекус на сніданок або пікнік готовий.
Натираємо сир на грубій тертці.
Зелень дрібно нарізаємо.
Приготуємо начинку для лаваша з сиром: з’єднаємо сир, майонез та зелень.
Розгортаємо лаваш та викладаємо на нього начинку рівномірним шаром, загортаємо рулетом. Розрізаємо навпіл або на стільки частин, скільки забажаємо.
Викладаємо лаваш з сиром на деко, змащене олією.
Збиваємо яйце та змащуємо лаваш.
Ставимо деко у духовку 180°С на 15-20 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка.
Готовий лаваш з сиром нарізаємо на порції й пригощаємо домашніх.
Лаваш у духовці або на сковороді
Для начинки до лаваша підійдуть різноманітні інгредієнти, наприклад бринза з перетертим часником чи домашній сир з яйцем, солодкий або солоний.
Лаваш можна порізати на довгасті смужки й загорнути трикутниками. Якщо поспішаєте, то не обов’язково запікати лаваш у духовці, а можна просто підсмажити його на сковороді в олії з додаванням вершкового масла.
Пікантний лаваш у духовці з помідорами
Приготуйте начинку з порізаних кубиками помідорів, натертого сиру, вичавленого часнику й майонезу або сметани. Запікається такий лаваш у духовці 12-15 хвилин. Дуже смачною є начинка з двох сортів сиру, наприклад, голландського й моцарели.
Для поціновувачів більш солідного перекусу рекомендуємо приготувати начинку з сиру й ковбаси або з копченого м’яса. А десерт з лаваша без випікання, з бананом та вареним згущеним молоком, взагалі можна приготувати за лічені хвилини, поки заварюється чай.
Інгредієнти
Кроки рецепта
Натираємо сир на грубій тертці.
Зелень дрібно нарізаємо.
Приготуємо начинку для лаваша з сиром: з’єднаємо сир, майонез та зелень.
Розгортаємо лаваш та викладаємо на нього начинку рівномірним шаром, загортаємо рулетом. Розрізаємо навпіл або на стільки частин, скільки забажаємо.
Викладаємо лаваш з сиром на деко, змащене олією.
Збиваємо яйце та змащуємо лаваш.
Ставимо деко у духовку 180°С на 15-20 хвилин, щоб утворилася рум’яна скоринка.
Готовий лаваш з сиром нарізаємо на порції й пригощаємо домашніх.