blank

Рецепт лаваша

blank

Рецепт лаваша

Ароматний лаваш став основою окремого напряму в кулінарії з приготування чудових і дуже різноманітних закусок. Існує велика кількість рецептів приготування лаваша. Ми ж пропонуємо дуже смачний пухкий лаваш на дріжджах!
5 з 1 оцінки
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Грузинська
Ключове слово: лаваш
Підготовка: 45 хвилин
Приготування: 25 хвилин
Загальний час: 1 година 10 хвилин
Порції: 5 осіб

Інгредієнти для рецепту

  • 1 kg пшеничного борошна
  • 80 g дріжджів свіжих
  • 1 tsp цукру
  • 600 ml води
  • 2 tsp оливкової олії
  • Рослинна олія для змащування
  • 1 qt яйця

Кроки приготування

  • Борошно просіємо та змішаємо з сіллю.
  • У широку миску наливаємо теплу воду. Змішуємо її зі свіжими дріжджами до повного розчинення.
  • Починаємо поступово додавати до дріжджів борошно. Вимішуємо досить м’яке та еластичне тісто. Накриваємо готове тісто для лаваша рушником і залишаємо підходити на 20-30 хвилин.
  • Викладаємо тісто на робочу поверхню, посипану борошном, і гарненько розминаємо його.
  • Розділяємо тісто на 5 рівних частин. З кожної частини тіста формуємо кулі та розкачуємо їх в коржі.
  • В окремий посуд розбиваємо куряче яйце, трохи збиваємо його, а потім додаємо цукор і оливкову олію. Ретельно все перемішуємо.
  • Добре розігріваємо духовку до 180°С. Приготуємо відповідне деко або форму для запікання та змащуємо олією. Викладаємо підготовлені коржі на деко та злегка розтягуємо їх.
  • Змащуємо приготованою яєчною сумішшю коржі та випікаємо лаваші близько 5-7 хвилин. Після чого виймаємо їх з духовки та трохи збризнемо звичайною водою, щоб скоринка не була надто твердою.
  • Повертаємо лаваші в духовку та випікаємо ще близько 5-6 хвилин. І ось пухнастий, м’який і дуже смачний лаваш готовий!

Смачний хліб – лаваш 

Гарячий лаваш одразу ж можна подавати до столу замість хліба, він чудово підходить для чаювання. Що може бути смачніше, ніж вмочати свіжий м’який лаваш у мед або варення! 

Різні рецепти лаваша

В узбецькому рецепті пухкого лаваша в домашніх умовах використовується дріжджове тісто. 

За вірменським рецептом тонкий лаваш випікають без дріжджів – лише вода, сіль та борошно. Надзвичайно смачним лаваш виходить при випіканні у спеціальній печі-жаровні – глиняному тандирі.

Також є оригінальні рецепти лаваша з житнього, рисового, вівсяного та кукурудзяного борошна.

 

Прокрутка до верху