Рецепт лаваша
Ароматний лаваш став основою окремого напряму в кулінарії з приготування чудових і дуже різноманітних закусок. Існує велика кількість рецептів приготування лаваша. Ми ж пропонуємо дуже смачний пухкий лаваш на дріжджах!
Друкувати
Pin
Оцінити
Порції: 5 осіб
Інгредієнти для рецепту
- 1 kg пшеничного борошна
- 80 g дріжджів свіжих
- 1 tsp цукру
- 600 ml води
- 2 tsp оливкової олії
- Рослинна олія для змащування
- 1 qt яйця
Кроки приготування
- Борошно просіємо та змішаємо з сіллю.
- У широку миску наливаємо теплу воду. Змішуємо її зі свіжими дріжджами до повного розчинення.
- Починаємо поступово додавати до дріжджів борошно. Вимішуємо досить м’яке та еластичне тісто. Накриваємо готове тісто для лаваша рушником і залишаємо підходити на 20-30 хвилин.
- Викладаємо тісто на робочу поверхню, посипану борошном, і гарненько розминаємо його.
- Розділяємо тісто на 5 рівних частин. З кожної частини тіста формуємо кулі та розкачуємо їх в коржі.
- В окремий посуд розбиваємо куряче яйце, трохи збиваємо його, а потім додаємо цукор і оливкову олію. Ретельно все перемішуємо.
- Добре розігріваємо духовку до 180°С. Приготуємо відповідне деко або форму для запікання та змащуємо олією. Викладаємо підготовлені коржі на деко та злегка розтягуємо їх.
- Змащуємо приготованою яєчною сумішшю коржі та випікаємо лаваші близько 5-7 хвилин. Після чого виймаємо їх з духовки та трохи збризнемо звичайною водою, щоб скоринка не була надто твердою.
- Повертаємо лаваші в духовку та випікаємо ще близько 5-6 хвилин. І ось пухнастий, м’який і дуже смачний лаваш готовий!
Смачний хліб – лаваш
Гарячий лаваш одразу ж можна подавати до столу замість хліба, він чудово підходить для чаювання. Що може бути смачніше, ніж вмочати свіжий м’який лаваш у мед або варення!
Різні рецепти лаваша
В узбецькому рецепті пухкого лаваша в домашніх умовах використовується дріжджове тісто.
За вірменським рецептом тонкий лаваш випікають без дріжджів – лише вода, сіль та борошно. Надзвичайно смачним лаваш виходить при випіканні у спеціальній печі-жаровні – глиняному тандирі.
Також є оригінальні рецепти лаваша з житнього, рисового, вівсяного та кукурудзяного борошна.