Паска на Великдень

Смачний рецепт паски

Рецепти паски: деякі секрети

Традиційно паску печуть у четвер або суботу. Колись жовтки з вечора розбивали у миску, щоб вони почервоніли, вночі перевіряли, чи добре піднімається опара. А вранці за рецептом паски вже замішували тісто.

Символізм паски

Паска – це не просто пасхальний хліб, це ритуал із сакральним змістом, який сьогодні набуває надто важливого значення. Раптом виявилося, що взаємодопомога – це не красиві слова, а підтримка й спосіб виживання як між країнами, так і всередині кожної родини. Нехай вдаються ваші духмяні пасочки. Смачного й затишного свята!

Паска на Великдень

Смачний рецепт паски

У всіх рецептах паски використовують майже однакові продукти, лише з деякими особливостями. Але найголовніше – це настрій. Найкраще, щоб у домівці було прибрано, ніхто не заважав і не шумів, а в господині гарний настрій і чистий одяг. Тож знайдіть для ваших домашніх невідкладні справи і не забудьте, коли саджатиме паску у духовку, загадати бажання для усієї родини.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Підготовка: 5 години
Приготування: 1 година
Загальний час: 6 години

Інгредієнти для рецепту

  • 1,7 kg пшеничного борошна
  • 1 l молока
  • 0,5 kg цукру
  • 15 яєць
  • 300 g вершкового масла
  • 200 g маргарину
  • 50 g спирту
  • 50 g олії
  • 15 g сухих дріжжів
  • 0,5 tsp солі
  • 200 g родзинок
  • 1 tsp ваніліну

Кроки приготування

  • Молоко підігріваємо, щоб було теплим, додаємо дріжджі, 2 ст. л. цукру, 1 склянку просіяної муки. Розмішуємо ложкою, накриваємо чистим рушником й ставимо опару у тепле місце.
  • За 1-1,5 години опара має підійти. Додаємо до неї розтоплені масло й маргарин, розтерті з цукром жовтки, спирт, сіль, ваніль, решту муки й замішуємо тісто. Вимішуємо дуже добре, тісто за рецептом паски має бути пластичним; для обминання використовуємо олію.
  • Накриваємо рушником, ставимо у тепле тихе місце без протягів.
  • Приблизно через 2-3 години, як тісто вже добре піднялося, додаємо до нього промиті родзинки й перемішуємо.
  • Наповнюємо тістом формочки для паски на третину, прикрашаємо, як нам до душі. Накриваємо рушником і даємо час на те, щоб тісто піднялось – приблизно 40-50 хвилин.
  • Коли тісто підніметься не менш як на 2/3, можемо обережно (!) ставити форми у дуже добре розігріту духовку. Перші 20 хвилини випікаємо при температурі 210°С, наступні 30-40 хвилин – при 190-180°С.
  • Духовку під час випікання не відкриваємо, можна відкрити лише наприкінці на 40-50-тій хвилині.
  • Готові пасочки можна оформити готовими прикрасами, збитим яєчним білком.
Прокрутка до верху