Рецепти паски: деякі секрети
Традиційно паску печуть у четвер або суботу. Колись жовтки з вечора розбивали у миску, щоб вони почервоніли, вночі перевіряли, чи добре піднімається опара. А вранці за рецептом паски вже замішували тісто.
Символізм паски
Паска – це не просто пасхальний хліб, це ритуал із сакральним змістом, який сьогодні набуває надто важливого значення. Раптом виявилося, що взаємодопомога – це не красиві слова, а підтримка й спосіб виживання як між країнами, так і всередині кожної родини. Нехай вдаються ваші духмяні пасочки. Смачного й затишного свята!
Смачний рецепт паски
У всіх рецептах паски використовують майже однакові продукти, лише з деякими особливостями. Але найголовніше – це настрій. Найкраще, щоб у домівці було прибрано, ніхто не заважав і не шумів, а в господині гарний настрій і чистий одяг. Тож знайдіть для ваших домашніх невідкладні справи і не забудьте, коли саджатиме паску у духовку, загадати бажання для усієї родини.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 1,7 kg пшеничного борошна
- 1 l молока
- 0,5 kg цукру
- 15 яєць
- 300 g вершкового масла
- 200 g маргарину
- 50 g спирту
- 50 g олії
- 15 g сухих дріжжів
- 0,5 tsp солі
- 200 g родзинок
- 1 tsp ваніліну
Кроки приготування
- Молоко підігріваємо, щоб було теплим, додаємо дріжджі, 2 ст. л. цукру, 1 склянку просіяної муки. Розмішуємо ложкою, накриваємо чистим рушником й ставимо опару у тепле місце.
- За 1-1,5 години опара має підійти. Додаємо до неї розтоплені масло й маргарин, розтерті з цукром жовтки, спирт, сіль, ваніль, решту муки й замішуємо тісто. Вимішуємо дуже добре, тісто за рецептом паски має бути пластичним; для обминання використовуємо олію.
- Накриваємо рушником, ставимо у тепле тихе місце без протягів.
- Приблизно через 2-3 години, як тісто вже добре піднялося, додаємо до нього промиті родзинки й перемішуємо.
- Наповнюємо тістом формочки для паски на третину, прикрашаємо, як нам до душі. Накриваємо рушником і даємо час на те, щоб тісто піднялось – приблизно 40-50 хвилин.
- Коли тісто підніметься не менш як на 2/3, можемо обережно (!) ставити форми у дуже добре розігріту духовку. Перші 20 хвилини випікаємо при температурі 210°С, наступні 30-40 хвилин – при 190-180°С.
- Духовку під час випікання не відкриваємо, можна відкрити лише наприкінці на 40-50-тій хвилині.
- Готові пасочки можна оформити готовими прикрасами, збитим яєчним білком.