blank

Хачапурі по-аджарськи

blank

Хачапурі по-аджарськи

Хачапурі по-аджарськи – один із найпопулярніших і найвідоміших рецептів. Хачапурі по-аджарськи являє собою відкритий пиріжок у вигляді човника з начинкою, що складається з великої кількості розплавленого сиру та жовтка.
Дайте першу оцінку
Друкувати Pin Оцінити
Кухня: Грузинська
Підготовка: 15 хвилин
Приготування: 2 години
Загальний час: 2 години 15 хвилин

Інгредієнти для рецепту

  • 125 ml молока
  • 125 ml води
  • 1 qt яйце
  • 2 tbsp олії рослинної
  • 400 g борошна
  • 7 g дріжджів сухих
  • 2 tsp цукру
  • 1 tsp солі

Для начинки:

  • 200 g сиру моцарела (твердий)
  • 250 g сиру адигейського
  • 4 qt яєць
  • 100 g масла вершкового

Кроки приготування

  • Борошно просіюємо. Вода і молоко мають бути теплими. У глибокому посуді змішуємо воду та молоко. Додаємо цукор, дріжджі та кілька ложок борошна – це буде опара. Ставимо її в тепле місце на 15-20 хвилин.
  • Дріжджі активізувалися, взялися гарною шапкою. Тепер додаємо в опару яйце, олію, сіль. Перемішуємо.
  • Поступово вводимо все борошно. Спочатку тісто буде липким, так і має бути. Докладаємо зусиль та продовжуємо замішувати тісто. Через 10 хвилин тісто добре зібралося в кулю. Воно ще липке, але вже не пристає до рук.
  • Дріжджове тісто для хачапурі по-аджарськи прибираємо в чашу, накриваємо кришкою або плівкою. Залишаємо в теплому місці на 50-60 хвилин і даємо збільшитися в об’ємі.
  • Тісто дістаємо та добре обминаємо. Добре вимішуємо та прибираємо ще на годину в тепле місце.
  • Поки тісто для хачапурі по-аджарськи підходить, приготуємо начинку. Весь сир натираємо на великій тертці. Додаємо м’яке вершкове масло та добре все перемішуємо.
  • Тісто чудово підійшло. Злегка обминаємо його та розділяємо на 5 рівних кульок.
  • Розкачуємо кульки в тонкий круглий корж товщиною 3-4 мм. Протилежні краї коржів змащуємо начинкою – приблизно по половинці столової ложки.
  • Тепер акуратно загортаємо краї з начинкою до центру та защипуємо краї. Вийшов човник.
  • Переносимо човники – хачапурі по-аджарськи на деко, змащуємо яйцем і викладаємо в середину начинку.
  • До цього часу духовку розігріли до 220 градусів. Відправляємо хачапурі по-аджарськи в духовку і випікаємо до злегка золотистої скоринки.
  • Хвилин за п’ять до готовності дістаємо з духовки. Робимо в центрі начинки заглиблення і вливаємо сире яйце. Курячі яйця перед цим добре миємо.
  • Ставимо хачапурі по-аджарськи назад у духовку на кілька хвилин. Головне, щоб білок загустів, а жовток залишався рідким.
  • Хачапурі по-аджарськи готові! Краще встигнути з’їсти гарячими!

Хачапурі по-аджарськи – як приготувати

Розмір та смак хачапурі по-аджарськи залежить від ваших уподобань: любите більше хрустке тісто – розкачуйте тонко і човник вийде широким. Подобається м’яке – створюйте компактні хачапурі. 

Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста – рецепт для тих, хто не любить замішувати та розкачувати тісто. Для начинки будь-який сир, який добре плавиться.

Як їсти хачапурі по-аджарськи

Їдять аджарські хачапурі руками: відламують шматочок тіста та рясно зачерпують ним гарячу сирно-яєчно-масляну начинку. Це дуже смачна і водночас поживна страва. 

Але, щоб насолодитися справжніми хачапурі по-аджарськи, обов’язково потрібно приготувати їх в домашніх умовах та поласувати щойно спеченою смачною випічкою.     

 

Прокрутка до верху