Хачапурі по-аджарськи
Хачапурі по-аджарськи – один із найпопулярніших і найвідоміших рецептів. Хачапурі по-аджарськи являє собою відкритий пиріжок у вигляді човника з начинкою, що складається з великої кількості розплавленого сиру та жовтка.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 125 ml молока
- 125 ml води
- 1 qt яйце
- 2 tbsp олії рослинної
- 400 g борошна
- 7 g дріжджів сухих
- 2 tsp цукру
- 1 tsp солі
Для начинки:
- 200 g сиру моцарела (твердий)
- 250 g сиру адигейського
- 4 qt яєць
- 100 g масла вершкового
Кроки приготування
- Борошно просіюємо. Вода і молоко мають бути теплими. У глибокому посуді змішуємо воду та молоко. Додаємо цукор, дріжджі та кілька ложок борошна – це буде опара. Ставимо її в тепле місце на 15-20 хвилин.
- Дріжджі активізувалися, взялися гарною шапкою. Тепер додаємо в опару яйце, олію, сіль. Перемішуємо.
- Поступово вводимо все борошно. Спочатку тісто буде липким, так і має бути. Докладаємо зусиль та продовжуємо замішувати тісто. Через 10 хвилин тісто добре зібралося в кулю. Воно ще липке, але вже не пристає до рук.
- Дріжджове тісто для хачапурі по-аджарськи прибираємо в чашу, накриваємо кришкою або плівкою. Залишаємо в теплому місці на 50-60 хвилин і даємо збільшитися в об’ємі.
- Тісто дістаємо та добре обминаємо. Добре вимішуємо та прибираємо ще на годину в тепле місце.
- Поки тісто для хачапурі по-аджарськи підходить, приготуємо начинку. Весь сир натираємо на великій тертці. Додаємо м’яке вершкове масло та добре все перемішуємо.
- Тісто чудово підійшло. Злегка обминаємо його та розділяємо на 5 рівних кульок.
- Розкачуємо кульки в тонкий круглий корж товщиною 3-4 мм. Протилежні краї коржів змащуємо начинкою – приблизно по половинці столової ложки.
- Тепер акуратно загортаємо краї з начинкою до центру та защипуємо краї. Вийшов човник.
- Переносимо човники – хачапурі по-аджарськи на деко, змащуємо яйцем і викладаємо в середину начинку.
- До цього часу духовку розігріли до 220 градусів. Відправляємо хачапурі по-аджарськи в духовку і випікаємо до злегка золотистої скоринки.
- Хвилин за п’ять до готовності дістаємо з духовки. Робимо в центрі начинки заглиблення і вливаємо сире яйце. Курячі яйця перед цим добре миємо.
- Ставимо хачапурі по-аджарськи назад у духовку на кілька хвилин. Головне, щоб білок загустів, а жовток залишався рідким.
- Хачапурі по-аджарськи готові! Краще встигнути з’їсти гарячими!
Хачапурі по-аджарськи – як приготувати
Розмір та смак хачапурі по-аджарськи залежить від ваших уподобань: любите більше хрустке тісто – розкачуйте тонко і човник вийде широким. Подобається м’яке – створюйте компактні хачапурі.
Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста – рецепт для тих, хто не любить замішувати та розкачувати тісто. Для начинки будь-який сир, який добре плавиться.
Як їсти хачапурі по-аджарськи
Їдять аджарські хачапурі руками: відламують шматочок тіста та рясно зачерпують ним гарячу сирно-яєчно-масляну начинку. Це дуже смачна і водночас поживна страва.
Але, щоб насолодитися справжніми хачапурі по-аджарськи, обов’язково потрібно приготувати їх в домашніх умовах та поласувати щойно спеченою смачною випічкою.