Гастрономічний смак меду відомий широкому загалу. Проте йому притаманні ще лікувальні властивості та ефективне зміцнення організму.
Хімічний склад та калорійність
У складі меду наявні такі хімічні речовини:
- вітаміни Е, С, А, К та групи В;
- макро- та мікроелементи: кальцій, залізо, натрій, магній, фосфор, хлор та інші;
- антиоксиданти та мінерали;
- глюкоза та фруктоза.
Поєднання всіх цих елементів утворює «вітамінну бомбу», яка сприятливо впливає на імунітет людини, її самопочуття та здоров’я.
Не бійтеся їсти мед, адже він не зашкодить вашій фігурі. У 100 грамах цього продукту міститься всього лиш 304 калорії, у столовій ложці 65 калорій, у чайній – 20. Замінивши цукор медом, ви не лише уникнете додаткових калорій, а й наситите організм поживними речовинами.
Корисні властивості меду
Крім протидії різним захворюванням та простудам, мед виконує низку інших функцій. Це чудовий антидепресант та регулятор сну. Тому більшість фахівців рекомендують вживати його щоденно для зняття стресу.
Також, він покращує роботу серцево-судинної системи, нервової системи та шлунково-кишкового тракту, регулює рівень холестерину, збільшує активність та мислення.
Якщо ви маєте певні проблеми з погіршенням зору, то рекомендовано вживати більше меду. Він протидіє зовнішнім вірусам, які часто подразнюють сітківку ока.
Мед у косметології
Широкого застосування мед набув у косметології. Різноманітні маски, скраби, пілінги та примочки в основі мають цей поживний продукт. Вони зволожують, живлять та відновлюють стан шкіри, природну густоту та об’єм волосся.
Мед у кулінарії
Для того, щоб покращити самопочуття та зарядитися енергією, рекомендовано щоранку випивати склянку води з медом натощак. Чай з медом та лимоном – чудовий протизапальний та противірусний напій. Щоб зменшити біль у горлі та кашель, варто випивати склянку теплого молока з медом. Існує безліч різних напоїв, в основі яких є мед.
Якщо ви часто вживаєте каву, то можете створити та скуштувати дещо нове. Поєднання кавових зерен з медом, меленим імбиром, коричневим цукром та прянощами створить надзвичайний смак та аромат.
Бажаєте скуштувати щось солоденьке та без шкоди для фігури, то наріжте яблука вздовж на невеликі шматочки та полийте зверху медом. Смачно та корисно.
А ви вживаєте мед?
[cooked-recipe-list show=”10″ width=”600px” style=”modern” hide_author=”true”]