чорниця

Користь чорниці лісової

Чорниця – справжнє джерело вітамінів, особливо А, С, групи В, РР. Корисна чорниця великим вмістом марганцю, кобальту, магнію й калію. Темний колір ягодам надають антоціани – природні антиоксиданти. Вони зв’язують вільні радикали й захищають від негативного впливу клітини організму. Інші антиоксиданти – флавоноїди, таніни, мають схожу дію й пригнічують запальні процеси.

Використання чорниці у медицині

У чорниці містяться речовини, які поліпшують мікрофлору кишківника. Підшлункова залоза – важливий орган, що перешкоджає розвитку цукрового діабету. Ягоди та листя чорниці корисні при лікуванні цієї хвороби. Корисні ягоди для тих, хто багато напружує очі у зв’язку з професією. Проте, небажано надмірне вживання цих ягід при сечокам’яній хворобі. 

Листя чорниці – корисні властивості

Листя чорниці мають такі ж корисні властивості, як і сама ягода. Вони в’яжуть, тонізують і надають антисептичну та протизапальну дію. У листі багато дубильних речовин, тритерпенових кислот, міститься вітамін С, ефірна олія, глікозиди, каротиноїди. Листя використовують як заварку для чаю, а також при захворюваннях шкіри. Листя зрізають ножицями й просушують у добре провітрюваному приміщенні у тіні.

Існує понад 100 видів чорниці

Кавказька виростає вище людського зросту. А висота чорниці деревоподібної досягає рівня триповерхового будинку. У японської чорниці ягоди яскраво-червоні, в індійської – білі. Компоненти, що містяться у ягодах та листі, використовуються у виробництві косметики, вони здатні зволожувати шкіру, знімати набряки. Шеф-кухарі елітних ресторанів включають до меню вишукані десерти й коктейлі з її плодами. Чорницю додають у випічку, готують варення, компоти, вареники. 

Користь свіжої чорниціМаксимальну кількість корисних речовин містять свіжі ягоди. Дещо меншу користь для здоров’я забезпечує чорниця, перетерта з цукром. Ягоду можна сушити. Вкрай небажана для чорниці термічна обробка, при якій втрачається велика частина лікувальних компонентів.

Прокрутка до верху