Різні рецепти хумусу
Знайти класичний рецепт приготування хумусу досить складно. У єврейському рецепті хумусу використовують пасту тахіні, часник та оливкову олію. Також хумус готують з червоним перцем і цибулею, сиром і помідорами, кедровими горішками та какао.
Хумус подають як холодну закуску або соус до м’яса, квасолі, з лавашем, свіжим хлібом або коржами, кукурудзяними чипсами.
Способи приготування хумусу
Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції.
Така корисна закуска як хумус може урізноманітнити ваше меню, зробити вас здоровішими, красивішими та завдяки цьому, трішки щасливішими!
Хумус
Хумус – це пюре з нуту, приправлене оливковою олією та спеціями. Хумус популярний в країнах Близького Сходу: Ізраїлі, Туреччині, Лівані, а так само в Греції та на Кіпрі. В кожній країні є власний рецепт приготування хумусу. Ця чудова закуска набула широкого поширення серед вегетаріанців та людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Приготуємо сьогодні традиційний хумус – рецепт українською.
Друкувати
Pin
Оцінити
Інгредієнти для рецепту
- 300 g сухого нуту
- 2 tbsp кунжутної пасти тахіні або кунжутного насіння
- 5 зубчиків часнику
- 50 ml оливкової олії
- Щіпка зіри (кумин)
- Сік половини лимона
- Копчена паприка або червоний мелений перець
- Сіль
Кроки приготування
- Нут насипаємо в каструлю, заливаємо великою кількістю води та залишаємо набухати на ніч.
- Вранці воду зливаємо, нут промиваємо та заливаємо чистою водою.
- Поставимо каструлю з нутом на плиту, доводимо до кипіння та варимо на слабкому вогні протягом 1-1,5 години до повної м'якості.
- Відкинемо нут на друшляк. Відвар нуту зберігаємо, він нам знадобиться для приготування хумусу. «З нутового відвару виходить прекрасний пісний і дуже корисний майонез без яєць»
- Далі можемо використовувати готову кунжутну пасту або приготувати її самостійно. Для цього в блендері подрібнюємо кунжутне насіння разом з невеликою кількістю оливкової олії до однорідної пасти. Чим потужніший блендер, тим більш однорідною вийде тахіні.
- У чисту чашу блендера кладемо очищений часник, додаємо нут та готуємо пюре протягом кількох секунд.
- Вливаємо у блендер відвар нуту та подрібнюємо масу в пюре. Кількістю відвару регулюємо густоту соусу.
- Додаємо зіру та кладемо кунжутну пасту на свій смак. Вливаємо оливкову олію, додаємо сіль і сік лимона. Все подрібнюємо до однорідної пасти. «Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції»