Нут насипаємо в каструлю, заливаємо великою кількістю води та залишаємо набухати на ніч.
Вранці воду зливаємо, нут промиваємо та заливаємо чистою водою.
Поставимо каструлю з нутом на плиту, доводимо до кипіння та варимо на слабкому вогні протягом 1-1,5 години до повної м'якості.
Відкинемо нут на друшляк. Відвар нуту зберігаємо, він нам знадобиться для приготування хумусу.
«З нутового відвару виходить прекрасний пісний і дуже корисний майонез без яєць»
Далі можемо використовувати готову кунжутну пасту або приготувати її самостійно. Для цього в блендері подрібнюємо кунжутне насіння разом з невеликою кількістю оливкової олії до однорідної пасти. Чим потужніший блендер, тим більш однорідною вийде тахіні.
У чисту чашу блендера кладемо очищений часник, додаємо нут та готуємо пюре протягом кількох секунд.
Вливаємо у блендер відвар нуту та подрібнюємо масу в пюре. Кількістю відвару регулюємо густоту соусу.
Додаємо зіру та кладемо кунжутну пасту на свій смак. Вливаємо оливкову олію, додаємо сіль і сік лимона. Все подрібнюємо до однорідної пасти.
«Можна всі інгредієнти змішати відразу в блендері та подрібнити, але це краще робити в тому випадку, якщо ви вже готуєте хумус не перший раз і вивели для себе ідеальні пропорції»