Мода на корисне харчування принесла у наше повсякденне меню безліч нововведень. Чим же так не догодив дріжджовий хліб прихильникам здорового харчування?
У чому користь бездріжджового хліба
У повністю бездріжджових продуктів є певні переваги. Такий хліб більш грубий, а це покращує травлення. Бездріжджовий хліб легше засвоюється організмом, може активізувати роботу кишківника. У складі бездріжджового хліба більше корисних речовин, оскільки частина цукрів та інших речовин у звичайному хлібі витрачається на розвиток суто дріжджів.
Користь дріжджового хліба
Однак, водночас у дріжджів є багато корисних властивостей. Наприклад, вони є джерелом білка і вітамінів групи В, заліза, мікроелементів і амінокислот. Тобто дріжджі – це цінний поживний елемент. Насправді дріжджі відомі людям вже не одне століття, і їх негативний вплив на людський організм досі не доведено.
Види бездріжджового хліба
Можна виділити два типи бездріжджового хліба: на заквасці й без закваски. Хліб без закваски й дріжджів – це вірменський лаваш, італійська фокачча, єврейська маца, мексиканська тортилья. Це хліб, приготований на воді й борошні, абсолютно нешкідливий продукт, який тільки можна уявити! Для приготування бездріжджового хліба використовується закваска. Для її отримання борошно змішують з водою й ставлять у тепле місце для вирощування дріжджів.
Міфи про дріжджовий хліб
На користь бездріжджового хліба ніяким чином не впливають і шкоди не приносять дріжджові грибки, які у заквасці розвиваються на четвертий день. Вони просто піднімають тісто, роблять випічку пишною, але під впливом високої температури гинуть, так, як і пекарські дріжджі.
Легенди про чудодійні властивості бездріжджових сортів хліба – це лише виверт маркетологів, у будь-якому хлібі дріжджів просто немає. Отже, повністю бездріжджовим є тільки хліб з хімічним розпушувачем, наприклад з содою, або взагалі без розпушувача. Так, наприклад, готують прісні хлібці.