гірчиця

Гірчиця: користь і шкода

Основна роль гірчиці у харчовій сфері – приправа. Її додають до супів, м’ясних страв, заправляють салати. Деякі сорти, наприклад, діжонську, смачно намастити на хліб замість масла. Крім здатності надавати різним стравам особливого смаку, гірчиця має властивість консерванту, допомагає зберігати консистенцію деяких продуктів.

Різновиди гірчиці  

Теплолюбна рослина адаптувалася до суворих кліматичних умов, і тепер у дикому вигляді гірчицю можна зустріти навіть у найхолодніших регіонах. Сортів гірчиці відомо багато, але хімічний склад, харчова цінність і користь гірчиці практично однакові. Гірчиця має три різновиди.

  • Біла гірчиця – з м’яким приємним смаком, її можна намазувати на хліб та їсти у вигляді бутербродів.
  • Чорна або французька – найкраще росте в Італії та у південних провінціях Франції. З чорної гірчиці виготовляють вишукані приправи.
  • Сарептська або китайська, коричнева, індійська. Чудово росте у степовій зоні, Середній Азії. За кулінарними якостями нагадує чорний різновид, але має більш міцний аромат. Саме ця гірчиця продається у вигляді жовтого порошку.

Корисні властивості гірчиці

Гірчиця корисна великою кількістю ефірних олій та різноманітних мікроелементів. Комплексний вплив на організм виглядає так:

  • Вітаміни Е та В сприяють розщепленню білків, вуглеводів та жирів, сприяючи їх швидкому та ефективному засвоєнню.
  • Кальцій нормалізує сольовий обмін, укріпляє зуби та кістки.
  • Органічні кислоти покращують процеси формування м’яких тканин.
  • Калій зміцнює серце.
  • Йод усуває гормональні проблеми.
  • Залізо сприяє продуктивному кровотворенню.
  • Корисна гірчиця також чудовими антисептичними властивостями.  

Шкода гірчиці

Надмірна кількість продукту замість знезараження принесе шлунку багато проблем у вигляді подразнення та харчового опіку. Існують певні протипоказання для вживання гірчиці:

  • Гастрит, запалення та виразка шлунку.
  • Нефрит.
  • Захворювання товстого кишківника.
  • Алергічні реакції.

Користь гірчиці у медицині та косметології

Різноманітні пластирі й гірчичники значно прискорюють лікування простудних захворювань, допомагають полегшувати напади радикуліту та ревматизму, болі у суглобах. Маски з гірчичним порошком та обгортання цілюще впливають на стан шкіри, стимулюють ріст волосся.

Корисні властивості гірчиці у побуті

Властивість гірчиці розчиняти будь-які плями та розщеплювати жири використовується господинями при митті посуду й пранні. Гірчичний порошок додають прямо в барабан пральної машини – достатньо 50 г. У сільському господарстві гірчицю використовують для боротьби зі шкідниками. Якщо жовтий порошок у тканинному мішечку покласти у шафу, неприємний запах  затхлості та вогкості швидко зникне.

Прокрутка до верху