Кулінарні поради з гранолою
До граноли дуже смачно додавати ті горіхи, що вам подобаються, цілими чи грубо нарізаними. Ідеального смаку надає сире гарбузове чи соняшникове насіння.
Спробуйте додати до граноли сушену журавлину з її приємною кислинкою, родзинки та чорнослив, крихти чорного шоколаду, насіння льону.
З олії дуже добре смакує кокосова, але ви можете приготувати гранолу з олією, смак якої найбільше подобається. Вибирайте краще нерафіновану.
Рецепти смачної граноли на сніданок
Рідкий мед або кленовий сироп, фініки чи курага, шматочки кокоса – чудовий десерт гранола може стати корисною заміною цукерок для дітей.
З граноли можна приготувати корисні батончики, які зручно брати з собою як перекус на тренування або роботу.
Гранола добре зберігається і довго не псується, тому готувати її можна про запас.
Домашня гранола
Інгредієнти для рецепту
- 300 g грубих (!) вівсяних пластівців
- 1 tsp кориці
- 0.5 tsp солі
- 160 g сирих горіхів і насіння
- 80 g сухофуктів
- 150 g меду чи кленового сиропу
- 110 ml оливкової чи розтопленої кокосової олії
- 100 g шоколадних крихт (факультативно)
Кроки приготування
- Застеляємо бритванку пергаментним папером і гріємо духовку до 180 градусів.
- В достатньо глибокій посудині змішуємо всі сухі інгредієнти, але без сухофруктів і шоколаду (якщо додаємо).
- Змішуємо разом мед/сироп та олію, виливаємо на пластівці з горіхами і дуже ретельно вимішуємо.
- Викладаємо на бритванку і формуємо рівномірної товщини шар. Випікатись гранола буде 20-25 хв, але варто контролювати цей процес, аби не перепекти. Коли зверху гранола матиме золотисто-брунатний колір - вона готова.
- Дістати бритванку і вистудити, коли вона повністю охолоне, можна додавати сухофрукти і шоколад.
- Зберігати гранолу варто в темному і прохолодному місці, в герметичному посуді. Гранола ідеально смакує з теплим чи холодним молоком, йогуртом, свіжими фруктами.