Капуста броколі є різновидом цвітної капусти. Видозмінене суцвіття у неї розпадається на декілька товстих гілочок з нерозвиненими квітковими бутонами. Нам давно відома цвітна капуста, обсмажена у сухариках, а броколі лише останнім часом з’явилася у нашому раціоні.
Броколі – мінімум обробки
Броколі корисніша звичайної цвітної капусти – за хімічним складом вона містить значно більше поживних речовин. Голівки броколі – це готові полівітаміни. За складом амінокислот капуста не поступається яловичині, а за вмістом лізину, ізолейцину, триптофану – курячому білку. Тому для зберігання корисних речовин обробка має бути мінімальною – бланшування або відварювання протягом 5-7 хвилин.
Смачні страви із броколі
Страви з броколі відзначаються не тільки поживністю, але й відмінним смаком. Зараз, страви із капусти броколі – це не тільки стильно, але й смачно. Існує безліч способів приготування смачної трапези із цього продукту, особливістю яких є втамування відчуття голоду на тривалий час.
Дієтичні страви з броколі
Броколі відварюємо до напівготовності 3-4 хвилини. Занурюємо у льодяну воду на 5-7 хвилин, щоб капуста зберегла яскравий колір. Розбираємо на суцвіття, розрізаємо на шматочки. Додаємо порізані яйця, зварені круто, й зелену цибулю. Для заправки використовуємо олію, лимонний сік, цукор, сіль, чорний перець. Так само з броколі можна зварити дієтичний суп з додаванням інших овочів – моркви, цибульки, картоплі.
Броколі смажена із солодким перцем і помідорами та рисом
Броколі відварюємо 2-3 хвилини. Овочі – цибулю, солодкий перець, цибулю, помідори нарізаємо дрібно, моркву натираємо. На сковороду викладаємо броколі та по черзі підготовлені овочі й смажимо до м’якості помідорів. Наприкінці додаємо вичавлений часник. Відварюємо рис з додаванням вершкового масла. Викладаємо рис на центр тарілки, а навкруги гарно розподіляємо підсмажену броколі з овочами – дуже нарядна страва.
Броколі – страви у ніжному клярі
Приготуємо кляр: яйце збиваємо з 100 г борошна. Підготовлені суцвіття капусти відварюємо протягом 3 хвилин, відкидаємо на друшляк. Вмочаємо броколі у кляр та смажимо у сотейнику. Подаємо як гарячу закуску з улюбленими соусами та стравами – омлетом, курячими нагетсами. А ще можна відварену броколі запанірувати у сухарях та підсмажити до золотистого кольору.
Броколі маринована на зиму
Крім смачних страв з капусти броколі, можна приготувати мариновані броколі на зиму. Відварюємо броколі протягом 2-3 хвилин у підсоленій й злегка підкисленій воді. Складаємо суцвіття у банки, заливаємо маринадом та зберігаємо у холодильнику. Для маринаду: 2 склянки води, 2 ст. л. цукру, 10 горошин духмяного перцю, 1/4 склянки 9% оцту, 2-3 лаврових листки, 0,5 ч. л. солі. Мариновану броколі можна використовувати як гарнір до м’ясних або рибних страв – котлет, гречаників, смаженої тілапії або для приготування салатів.