Ця цілюща рослина очолює список найцінніших харчових продуктів. Про користь броколі у дитячому, дієтичному і лікувальному харчуванні, при схудненні та деякі протипоказання читайте у цій статті.
Чим корисна капуста броколі?
Батьківщина овочу насиченого зеленого відтінку – Середземномор’я та Мала Азія. Завдяки цінним якостям, броколі називають королевою капусти. До Європи вона була завезена у 16 столітті, хоча ми оцінили її нещодавно. Броколі містить надзвичайно корисні для організму мікроелементи, вітаміни, білки, клітковину та безліч інших біоактивних нутрієнтів.
- Кальцій – для кісток та волосся, нормального стану нігтів та зубів.
- Мідь – для кровотворення, укріплення імунітету.
- Підвищений вміст бета-каротину – це вітамін молодості та краси.
- Селен сприяє виведенню важких сполук, шкідливих речовин, вільних радикалів, токсинів та шлаків.
- Цинк і марганець надають сприятливий вплив на поділ клітин та формування м’язової тканини.
- Калій виводить надлишки солі.
Корисні властивості броколі при лікуванні захворювань
В капусті міститься білок, особливо цінний завдяки підвищеному вмісту ізолейцину та лізину, що прирівнює його до білка курячого яйця.
- Каротиноїди зміцнюють кришталик та сітківку, запобігаючи розвитку катаракти.
- Броколі є найціннішим продуктом у харчуванні жінок, які виношують дитину.
- Відвар із насіння ефективний у боротьбі з паразитами.
- Корисна броколі при діабеті.
- Споживання броколі суттєво знижує ризик розвитку інсульту та інфаркту.
Чим корисна броколі для організму?
Завдяки високому вмісту рослинних волокон, природним чином очищається кишківник, нормалізується травлення.
- Незамінні амінокислоти, аналогічні тим, що містяться в яловичині, та хлорофіл беруть участь у кровотворенні.
- Вживання броколі допомагає виводити надлишки рідини з організму, що є однією з причин целюліту.

Як використовувати броколі?
Вживати капусту можна сирою або на пару, смаженою у фритюрі, вареною, запеченою або тушкованою. Вона входить до складу багатьох дієт.
- Салат із броколі з овочами: свіжий огірок та цибулю дрібно порізати, моркву і сиру броколі натерти на тертці. Заправити салат оливковою олією та лимонним соком, посолити.
- Солодкий вітамінний салат: броколі, червоний грейпфрут, волоські горіхи, зернята гранату заправити медом та винним оцтом.
- Салат із відвареною броколі: суцвіття витримати у киплячій воді 3-4 хвилини, охолодити на льоду, нарізати шматочками і змішати з натертим сиром. Заправити нежирною сметаною.
- Вітамінний гарнір: відварна броколі з вершковим маслом та дрібно порізаним часником.
Корисні властивості броколі для схуднення
Вживаючи броколі, можна позбутися кількох кілограмів без шкоди здоров’ю, адже 100 г продукту містить 30 ккал. Вітаміни групи В і хлорофіл активізують обмінні процеси, сприяючи інтенсивному спалюванню зайвого жиру.
Протипоказання та можлива шкода
Сира капуста броколі протипоказана людям із підвищеною кислотністю шлунку і тим, хто не може вживати продукти з грубою клітковиною. У таких випадках броколі рекомендується вживати після термічної обробки.