броколі

Броколі: корисні властивості та протипоказання

Ця цілюща рослина очолює список найцінніших харчових продуктів. Про користь броколі у дитячому, дієтичному і лікувальному харчуванні, при схудненні та деякі протипоказання читайте у цій статті.

Чим корисна капуста броколі?

Батьківщина овочу насиченого зеленого відтінку – Середземномор’я та Мала Азія. Завдяки цінним якостям, броколі називають королевою капусти. До Європи вона була завезена у 16 столітті, хоча ми оцінили її нещодавно. Броколі містить надзвичайно корисні для організму мікроелементи, вітаміни, білки, клітковину та безліч інших біоактивних нутрієнтів. 

  • Кальцій – для кісток та волосся, нормального стану нігтів та зубів. 
  • Мідь – для кровотворення, укріплення імунітету.
  • Підвищений вміст бета-каротину – це вітамін молодості та краси.
  • Селен сприяє виведенню важких сполук, шкідливих речовин, вільних радикалів, токсинів та шлаків. 
  • Цинк і марганець надають сприятливий вплив на поділ клітин та формування м’язової тканини. 
  • Калій виводить надлишки солі.

Корисні властивості броколі при лікуванні захворювань

В капусті міститься білок, особливо цінний завдяки підвищеному вмісту ізолейцину та лізину, що прирівнює його до білка курячого яйця. 

  • Каротиноїди зміцнюють кришталик та сітківку, запобігаючи розвитку катаракти. 
  • Броколі є найціннішим продуктом у харчуванні жінок, які виношують дитину.  
  • Відвар із насіння ефективний у боротьбі з паразитами.
  • Корисна броколі при діабеті.  
  • Споживання броколі суттєво знижує ризик розвитку інсульту та інфаркту.

Чим корисна броколі для організму? 

Завдяки високому вмісту рослинних волокон, природним чином очищається кишківник, нормалізується травлення. 

  • Незамінні амінокислоти, аналогічні тим, що містяться в яловичині, та хлорофіл беруть участь у кровотворенні. 
  • Вживання броколі допомагає виводити надлишки рідини з організму, що є однією з причин целюліту.  
blank

Як використовувати броколі?

Вживати капусту можна сирою або на пару, смаженою у фритюрі, вареною, запеченою або тушкованою. Вона входить до складу багатьох дієт. 

  • Салат із броколі з овочами: свіжий огірок та цибулю дрібно порізати, моркву і сиру броколі натерти на тертці. Заправити салат оливковою олією та лимонним соком, посолити. 
  • Солодкий вітамінний салат: броколі, червоний грейпфрут, волоські горіхи, зернята гранату заправити медом та винним оцтом.  
  • Салат із відвареною броколі: суцвіття витримати у киплячій воді 3-4 хвилини, охолодити на льоду, нарізати шматочками і змішати з натертим сиром. Заправити нежирною сметаною.
  • Вітамінний гарнір: відварна броколі з вершковим маслом та дрібно порізаним часником.  

Корисні властивості броколі для схуднення

Вживаючи броколі, можна позбутися кількох кілограмів без шкоди здоров’ю, адже 100 г продукту містить 30 ккал. Вітаміни групи В і хлорофіл активізують обмінні процеси, сприяючи інтенсивному спалюванню зайвого жиру. 

Протипоказання та можлива шкода

Сира капуста броколі протипоказана людям із підвищеною кислотністю шлунку і тим, хто не може вживати продукти з грубою клітковиною. У таких випадках броколі рекомендується вживати після термічної обробки. 

Прокрутка до верху